23948sdkhjf

Osäkra tillgodokvitton öppnar för bedrägerier

I somras fälldes två bedragare som hade massproducerat falska tillgodokvitton med hjälp av en stulen kvittoskrivare. Handlare manas att se över sina rutiner till julhandeln.
Affärssystemleverantören Sitoo varnar på sin sajt för bedrägerier med falska tillgodokvitton. Sådana kan stå handlaren dyrt. I fallet med de två bedragarna lyckades de med hjälp av sina massproducerade falska tillgodokvitton tillskansa sig varor och kontanter för över 120 000 kronor.
Detta är värt att beakta inför julhandel och julklappsbytartider.

Krypterade och unika
För att förhindra bedrägerier med falska tillgodokvitton, eller där varor betalas med falska kontanter och sen lämnas tillbaka i utbyte mot riktiga sedlar kan handlaren välja att generera ett tillgodokvitto med hjälp av sitt kassasystem, skriver Sitoo.
Vid tillbakalämnandet av en vara skapas då ett unikt tillgodokvitto med hårt krypterad engångskod som kan användas som betalningsmedel vid nästa köp. Om det totala värdet av tillgodokvittot inte utnyttjas, genereras ett nytt unikt tillgodokvitto. Ingen form av kontanter behöver hanteras och tack vare krypteringen kan värdebeviset inte förfalskas, användas flertalet gånger eller felaktigt utnyttjas av butikspersonal.


Tydliga regler

Sitoo skriver vidare att handlaren själv ansvarar för att tydligt kommunicera vilka regler som gäller om, när och hur öppet köp skall gälla i butiken. Handlaren bestämmer själv tidsfristen för möjligheten till öppet köp, om kunden skall erbjudas en återbetalning eller tillgodovitto och i så fall hur dessa kan användas och hur länge de gäller.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126