23948sdkhjf

Handlare tror på oförändrad försäljning

Handlarna tror i genomsnitt på en oförändrad försäljning under kommande tre månader jämfört med samma tidsperiod föregående år. Bedömningen för den egna verksamheten är mer positiv än bedömningen för branschen som helhet, visar senaste Handelsbarometern.
Framtidsindikatorn landar på -17 i månadens mätning. Motsvarande siffra förra månaden var - 16. Framtidsindikatorn väger samman handlarnas förväntningar på försäljningsutveckling, nyanställningar och lönsamhetsutveckling.

Jämfört med i novembermätningen har antalet handlare som tror på en minskad försäljning för detaljhandeln blivit fler. Men i genomsnitt tror majoriteten på en oförändrad försäljning för detaljhandeln i stort.

Handlarnas tro på lönsamhet är fortsatt pessimistisk. Drygt fyra av tio handlare spår att lönsamheten i den egna butiken kommer att falla den närmsta tiden.

Var fjärde handlare räknar med att minska antalet medarbetare jämfört med samma period förra året.

– Handeln ger många en chans till yrkeserfarenhet. Det är därför oroande att många handlare räknar med att minska antalet anställda, säger Jonas Arnberg , chefsekonom på Svensk Handel.

I december månads Handelsbarometer fick handlarna svara på vad som främst hindrar dem från att anställa fler. Nästan två av tre (64 procent) svarade att kostnaderna i mycket hög utsträckning är ett hinder för att anställa.

– Handeln har potential att skapa fler jobb men då får inte priset på att anställa vara för högt, säger Jonas Arnberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094