23948sdkhjf

Förnybar geoenergi ska värma köpcentrum

97 procent av Jakobsbergs centrums behov av värme och kyla beräknas att täckas med förnybar geoenergi, när fjärrvärmen ersätts av en heltäckande geoenergianläggning.
Jakobsbergs centrum utanför Stockholm blir det största köpcentrumet i Sverige som konverterar från fjärrvärme till en heltäckande geoenergianläggning med borrhål. Köpcentrumägaren Citycon och energipartnern Adven räknar med att 97 procent av centrumets behov av värme och kyla kommer att täckas med förnybar geoenergi.

Övergången ska innebära att den totala energibelastningen för värme och kyla till köpcentrumet minskar med upp till 65 % samt vara helt fri från koldioxidutsläpp då man endast kommer att använda förnybara energikällor i processen. Projektet är en del av Citycons miljöstrategi med ett femårsmål att minska användningen av el, värme, kyla och vatten samt även minska koldioxidutsläppen.

– Köpcentrum är storanvändare av kyla och värme och därför är geoenergi ett attraktivt, förnybart alternativ som innebär att vi kommer att minska miljöbelastningen väsentligt. Med geoenergi blir vi självförsörjande samt sänker våra driftskostnader, säger Mattias Bernunger , utvecklingschef på Citycon.

Anläggningen i Jakobsbergs centrum beräknas vara i full drift hösten 2016. Om pilotprojektet faller väl ut planerar Citycon att konvertera till geoenergi i fler av sina köpcentrum.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063