23948sdkhjf

Rekordår för bygghandeln

Till och med november ökade försäljningen i bygghandeln med drygt 11 procent och allt tyder på att 2015 blir ett rekordår.
Försäljningen i bygg- och järnhandeln gick mycket starkt i november. Mätt på jämförbara enheter och i löpande priser ökade försäljningen med hela 17,9 procent. Hittills i år (januari-november) har bygg- och järnhandelns försäljning ökat med 11,1 procent. Det visar Bygg- och järnindex från branschorganisationen Byggmaterialhandlarna, före detta Bygg & järnhandlarna.

Allt talar för att 2015 blir ett försäljningsmässigt rekordår för branschen. Den starka försäljningstillväxten under året tros bero på flera gynnsamma förhållanden. Dels den starka köpkraften hos hushållen tack vare låga räntekostnader samt goda reallöneökningar. Dels det nuvarande bostadsunderskottet som driver upp bostadspriserna.

– Det kan inte bli bättre! Byggmaterialhandeln fortsätter att överraska. Hela 2015 har varit en framgångsresa. November blev inget undantag. Med en uppgång med 17,9 procent slogs dessutom rekord gällande ökningstal sedan Bygg- & Järnindex började rapportera månadssiffror, säger Ulf S. Gustafsson , vd för branschorganisationen Byggmaterialhandlarna.

– Vi har under året ofta hänvisat till att den aviserade sänkningen av ROT-avdraget i kombination med det låga ränteläget samt nettolönetillväxt har varit de starkaste skälen till denna utveckling. Jag vill nu även tillföra att vi i november jämför med en månad som 2014 hade relativt låg tillväxt, samt att det milda vintervädret gör att många utomhusjobb fortfarande går att genomföra. Då vi ser en fortsatt gynnsam utveckling i den svenska ekonomin ser vi inte heller några omedelbara faror runt hörnet, även om det sänkta ROT-avdraget kan påverka, åtminstone tillfälligt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109