23948sdkhjf

Svischa nytt ord

När Språkrådet presenterat listan över nyord, som etablerat sig i svenska språket, finns bland annat ordet svischa med.
Årets officiella nyordslista som innehåller några av alla de ord som etablerat sig i svenskan under 2015, har sammanställts av Språkrådet och Språktidningen. Bland de nya orden finns svischa , med betydelsen att använda en app för att föra över pengar. Svischa har egentligen använts sedan 2012, men har nu blivit så allmänt vedertaget att det förts upp på listan över svenskans nya ord.

Språkrådet förtydligar att två stavningar förekommer: swisha , som anknyter till appen Swish som ordet är bildat från, och den försvenskade formen svischa .

Andra nyord är avinvestera som betyder att göra sig av med en tidigare gjord investering, ofta av etiska eller politiska skäl, delningsekonomi för ett system där olika verksamheter organiseras så att man utnyttjar varor och tjänster effektivare genom att flera kan dela på dem och dumpstra , att söka efter och använda sådant som andra slängt, i synnerhet mat.

Klickokrati är ett samhälle där journalistik och politik styrs av vad internetanvändarna föredrar, till exempel genom att klicka på gilla- och delaknappar på nätet. Skuldkvotstak är en övre gräns för hur stor summa någon får låna i förhållande till sin inkomst.

Se hela listan över nyorden på språktidningen.se här
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094