23948sdkhjf

Ville vara pappaledig - blev uppsagd

När medarbetaren i inredningsbutiken ansökte om pappaledighet, blev han först utskälld och sedan uppsagd. Nu stämmer Diskrimineringsombudsmannen arbetsgivaren.
– Missgynnanden som har samband med föräldraledighet är fortfarande vanligt i arbetslivet och situationer där det leder till uppsägning eller hot om uppsägning får självklart mycket allvarliga konsekvenser för den drabbade, säger Johanna Nilsson på Diskrimineringsombudsmannen, DO.

I slutet av april gick mannen, som är anställd i en inredningsbutik i Stockholm, till en av sina två chefer för att lämna en ansökan om tretton månaders föräldraledighet med start under sommaren. Chefen vägrade dock ta emot ansökan och slängde den ifrån sig varefter han skällde ut mannen. Fyra dagar senare fick mannen via epost besked att han var uppsagd på grund av arbetsbrist.

Mannen anlitade en advokat och i mitten av maj meddelade han arbetsgivaren att han avsåg att yrka ogiltigförklarande av uppsägningen. Efter ytterligare en månad återtog arbetsgivaren i ett epostmeddelande uppsägningsbeskedet. Det innebär att mannen under cirka sex veckor levde i tron att han hade förlorat sitt arbete. DO anser därmed att mannen har missgynnats på ett sätt som har samband med föräldraledighet.

Nu stämmer DO arbetsgivaren och yrkar på 80 000 kronor i skadestånd.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.05