23948sdkhjf

Butiksledarutbildningen är tillbaka

I höst är det återigen möjligt att studera till butiksledare på yrkeshögskolan. – Det är glädjande att äntligen få återse butiksledning på yrkeshögskolenivå. Detta är något som vi på Svensk Handel har arbetat för under en lång tid. I handeln finns en stor efterfrågan efter butiksledare och yrkeshögskolan lämpar sig väl för att utbilda för den rollen, säger Helen Rönnholm, utbildningsansvarig på Svensk Handel.
I förra veckan offentliggjorde Myndigheten för yrkeshögskolan vilka utbildningar som blivit beviljade att starta. Runt 30 handelsrelaterade utbildningar beviljades av yrkeshögskolan. Här finns olika typer av utbildningar med inräkning sälj, inköp och digitalisering.
– De flesta utbildningarna finns i Stockholm, Göteborg och Malmö men det finns också utbildningsplatser i övriga landet, som i Haparanda med anknytning till gränshandeln och Ikea. Borås med sin tradition av distanshandel sticker också ut, säger Helen Rönnholm till Dagens Handel.

Butiksledarutbildning tillbaka

Från i höst 2016 är det möjligt att återigen studera till butiksledare på yrkeshögskola. Det blir möjligt på ett ställe i landet: Frans Schartaus Handelsinstitut i Stockholm.

Utbildningsområdet butiksledning har funnits tidigare, men under flera år har samtliga sökta utbildningar fått avslag. Dels har det varit hård konkurrens med andra utbildningsområden dels har utbildningarnas träffsäkerhet varit dålig: för få har gått direkt från utbildning till jobb som butikschef.

– Det kan bero på flera saker. Samarbetet med näringslivet är för svagt och/eller innehållet i utbildningen motsvarar inte branschens kompetenskrav, säger Helen Rönnholm och lägger till:

– Samtidigt skall man vara klar över att man kanske inte blir butikschef direkt, utan snarare tillförordnad. Utbildningen bör dock bidra till att man kan avancera snabbare.

Digitalt fokus i Borås

Butiksledarutbildning på Frans Schartaus kan komma att tjäna som en dörröppnare för andra, liknande utbildningar framöver.

Det blev även ett positivt besked för Borås Högskola som ansökt om att få starta utbildningen Digital business developer. Den digitala handeln växer och nya kunskaper efterfrågas. Det här en viktig utbildning som branschen länge kämpat för att få till stånd.

Hade gärna sett fler

Svensk Handel arbetar för att öka antalet yrkeshögskoleutbildningar med handelsinriktning. Och man hade gärna sett att fler utbildningar fått grönt ljus. Till exempel utbildningen till butikskommunikatör, visual merchandiser.

– Sådana utbildningar finns sedan tidigare, men de utbildningsanordnare som sökte i den här omgången fick nej, konstaterar Helen Rönnholm.

Förra året fick runt 20 utbildningar beviljade.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078