23948sdkhjf

Åtta av tio ratar kontanter

Drygt 78 procent av svenskarna betalar sällan eller aldrig med kontanter. Det visar en ny undersökning.
Det är betallösningsföretaget Verifone som har låtit intervjua drygt 1 000 svenskar om deras betalvanor. Undersökningen visar att åtta av tio, 78,2 procent, sällan eller aldrig betalar med kontanter. Resterande 21,8 procent säger att de ofta eller alltid betalar med kontanter.

En viss skillnad finns mellan könen, där männen är mer benägna att betala med kontanter än kvinnor.

De stora skillnaderna är dock regionala. Smålänningarna är mest glada i kontanter. Bland norrlänningarna säger 85,4 procent att de sällan eller aldrig betala med kontanter medan det bland smålänningarna är knappt sju av tio (69,8 procent) som säger samma sak.

Kontantanvändningen är också åldersrelaterad. Bland personer över 60 år säger en av tre (33,2 procent) att de ofta eller alltid betalar med kontanter. Bland personer mellan 18 och 29 säger endast 14 procent samma sak. 86 procent säger att de sällan eller aldrig betalar med kontanter.

– Att kontanthanteringen minskar, det vet vi sedan tidigare. Det är dock intressant att konstatera att det är en så tydlig skillnad när det gäller ålder, säger Jonas Rörsgård, vd för Verifone Sverige. Det är betydligt många fler i gruppen över 60 som säger sig använda kontanter än i gruppen med personer mellan 18 och 29. Det visar att vi går en framtid till mötes där den digitala betalningen är kung.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078