23948sdkhjf

Lanthandlare i glesbygd får bidrag

35 miljoner kronor betalas ut till lanthandlare i glesbygd. Detta enligt en budgetöverenskommelse mellan regeringspartierna och vänsterpartiet.
I budgetpropositionen för 2016, som bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet, föreslog regeringen ett stöd om 35 miljoner kronor per år under perioden 2016–2019 till kommersiell service i glesbygdsområden som är särskilt sårbara och utsatta.
Nu skriver Näringsdepatementet i ett pressmeddelande att regeringen nu har beslutat om villkoren för detta. Stödet kan inom kort börja betalas ut.

- Att ha tillgång till service är en viktig förutsättning för tillväxt och utveckling i gles- och landsbygdsområden. Det måste gå att handla mat och tanka bilen inom rimliga avstånd för att en bygd ska vara attraktiv för kvinnor, män, företag och besökare, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht .

Tillväxtverket ska fördela 35 miljoner kronor årligen till de aktörer på länsnivå som ansvarar för insatser inom området stöd till kommersiell service. Medlen ska användas för att stödja dagligvarubutiker i områden som bedöms som särskilt sårbara och utsatta.

- De här 35 miljonerna kommer att bidra till att stödja tillgängligheten till service i landets mest sårbara och utsatta glesbygder. Det stärker förutsättningarna för jobb och tillväxt i hela landet, avslutar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Beslutet baseras på förslagen i Utredningen Service i glesbygd (SOU 2015:35).

Regeringen har tidigare även beslutat att avsätta 752 miljoner kronor till kommersiell service i landsbygdsprogrammet.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078