23948sdkhjf

Otrygghet ökar bland företag i förorter

Stockholms handelskammare har presenterat en rapport som visar att företagare i så kallade utanförskapsområden känner större otrygghet nu än för några år sedan.
Hot, våld och rån. I vissa områden är problemen med brottslighet är så stora att många företag överväger att flytta eller lägga ned sin verksamhet.
Störst är otryggheten i förorter som Rinkeby, Hallunda, Skärholmen och Flemingsberg.

Stockholms handelskammare har låtit undersökningsföretaget Demoskop göra 186 djupintervjuer bland företag i Stockholms län. Vi har undersökt hela länet, med visst fokus på de så kallade utanförskapsområdena. Intervjuerna genomfördes 15-22 januari 2016.

Resultatet oroar handelskammarens vd:

– Var fjärde företagare i förorten har fått försämrade möjligheter att bedriva verksamhet på grund av brottslighet. Var tionde företag överväger att lägga ner eller flytta verksamheten. Detta är alarmerande siffror som politiker och polis måste ta på ännu större allvar, säger Maria Rankka , vd Stockholms Handelskammare.

– Kriminaliteten drabbar i första hand de lokala företagen, vilket begränsar deras förmåga att skapa nya arbetstillfällen. Förekomst av kriminalitet är därmed inte bara ett resultat av, utan också en förklaring till högre lokal arbetslöshet. Det är dags att prioritera ännu mer polisiär närvaro i utanförskapsområden. Trygghet är en viktig faktor för att skapa ett bättre företagsklimat, avslutar Maria Rankka.

Några jämförelser ur rapporten:

* Tre av fyra företagare i Botkyrka upplever att deras område har blivit otryggare de senaste fem åren. I Södertälje uppger fyra av tio företagare att otryggheten ökat och i Järfälla tre av tio företag. I Danderyd och Nynäshamn har trygghetsläget inte förändrats de senaste fem åren.

* Andelen företag som utsätts för brott är störst i Södertälje, Jakobsberg, Flemingsberg och Hallunda. Lägst förekomst av brott är det i Mörby centrum, Bergshamra och Alvik.

* I Norsborg, Hallunda och Skarpnäck uppger drygt hälften av de tillfrågade företagarna att hot, våld och brottslighet påverkar utbudet av service och affärer i området negativt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078