23948sdkhjf

Mer svenska råvaror i Icas produkter

Ica möter kundernas efterfrågan på svenska råvaror. I dag är 90 procent av det färska kött som säljs på Ica svenskt och 80 procent av köttinnehållet i charkvarorna är svenskt.
Ica skriver i ett pressmeddelande att de nu använder mycket mer svensk råvara i Ica egna produkter.

Anledningen är att kundernas intresse för svenskt ursprung ökar. Enligt statistik från SCB går den totala köttkonsumtionen går ner, men Ica uppger att deras försäljning av svenskt kött ökar. Idag är 90 procent av det färska kött som Ica säljer svenskt och 80 procent av Icas charkprodukter har svenskt köttinnehåll.

Ica skriver att deras "kundkommunikation kring de svenska mervärdena har bidragit till en större efterfrågan från kunderna".
Större andel svensk råvara i Icas eget sortiment har också medverkat till försäljningsutvecklingen. Under 2015 har till exempel stora delar av korvsortimentet och en rad pålägg bytt till svensk råvara.

- Sedan 2014 när samarbetet med LRF startade har vi aktivt valt att satsa på svensk råvara. Inom till exempel chark har andelen svensk köttråvara ökat från 30 % till 80 % för våra egna märkesvaror under denna period, kommenterar Dan Jacobson , färskvaruchef Ica Sverige.

Under 2016 fortsätter satsningen med bland annat Icas kampanj ”Härifrån Sverige” som ska lyfta fram svenskt och lokalt sortiment och förmedla svenska mervärden.

Dessutom kommer ursprungsmärkningen Från Sverige som skall göra det lättare för kunderna att hitta svenskproducerade produkter i butikerna.

Från Sverige är en frivillig branschgemensam märkning för alla typer av livsmedel och råvaror som uppfyller följande kriterier:
- Alla djur ska vara födda, uppfödda och slaktade i Sverige.
- Odling ska ha skett i Sverige.
- All förädling samt packning ska ske i Sverige.
- I sammansatta produkter ska minst 75 % av färdigvaran vara svensk. Kött-, ägg- och mjölkråvara ska alltid vara 100 % svenskt, även i sammansatta produkter. En sammansatt produkt är ett livsmedel som innehåller mer än en ingrediens.

De första produkterna med den nya märkningen Från Sverige kommer att finnas i Ica-butikerna från vecka 16.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109