23948sdkhjf

Kontantbrist drabbar handeln

UPPDATERAD De nya sedlarna håller inte måttet och måste bytas ut. – Det kommer att innebära att det blir brist på kontanter under en period, säger Riksbankens talesman till Dagenshandel.se.
Det stora kontantutbytet som just nu pågår har råkat på ett bakslag. De nya sedlarna som redan kommit ut i marknaden har allvarliga kvalitetsbrister. Så allvarliga att de måste bytas ut.

– Det är framför allt 50- och 200-kronorssedlarna som har de största bristerna. Trycket mattas snabbt av och vi är oroliga för att de kommer att bli oläsbara med tiden, så därför har man valt att dra in dem, säger Sven K Ämtare på Riksbankens inköpsavdelning.

– Allt eftersom sedlarna lämnas in kommer de gå i retur för makulering.

Orsaken till problemet är ett fel i den kravbeskrivning som lämnats till sedeltryckeriet. Och innan detta har rättats till så kan inga nya sedlar tryckas.

– De kommer att innebära att det blir brist på sedlar en tid framöver. När det gäller 20-kronorssedlarna är det endast vissa av serierna som har drabbats av problemet, men för att vara på den säkra sidan så samlar vi in även dessa, säger Ämtare.

Något större problem tror han inte det här kommer att innebära för handeln.

– De flesta betalar ju ändå med kort nuförtiden. Och mynten finns ju kvar.

Sven K Ämtare räknar med att nya sedlarna kommer att kunna tryckas efter sommaren.

– Det tar ju tid att ställa om tryckpressarna. Och sedan kommer semesterperioden då tryckeriet stänger, men i höst ska det finnas sedlar i omlopp som vanligt, spår han.

Fotnot: April april – sedlarna håller förhoppningsvis ett tag till...

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078