23948sdkhjf

Handeln - något att vara stolt över

Att vara stolt över sin arbetsplats och sitt yrke – det borgar för trivsel och för förmågan att uträtta ett gott dagsverke. Handeln har mycket att vara stolt över.
Den är många ungas första val, när det blir dags att söka extrajobb, sommarjobb eller börja arbeta efter examen. Här får man axla ansvaret av en anställning, här får man kanske för första gången känna sig vuxen när lönekuvertets digitala motsvarighet dyker upp på nätbanken.

Handeln är också många nyanländas första kontakt med svenskt arbetsliv. Butiken blir ett viktigt nav i integrationen, här kan man träna svenska, få sina första arbetskompisar i nya hemlandet och känna självständigheten av en egen inkomst.

Möjligheten att arbeta på sin hemort, att kombinera jobb med studier, familjeliv eller brinnande fritidsintressen - anledningarna att jobba i butik är många.

Arbetsförmedlingen har precis i pressläggningen för denna tidning presenterat sin framtidsprognos. Där talas om en tudelad arbetsmarknad, här finns både brist på utbildad arbetskraft och grupper som trots ökad sysselsättning och minskad arbetslöshet överlag har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Här gör handeln skillnad med butiksdörrar som står öppna; oavsett namn, ursprung och kön finns plats för den som gillar att ge service i ett arbete med tempo. I handelsföretagen finns också möjlighet att utveckla sin yrkesroll, att bli chef för en avdelning, för en butik eller arbeta med den it, logistik och de ekonomi- och inköpsfunktioner som krävs för att handel ska bli en god affär.

Internationella studier visar att svenska handelsanställda trivs osedvanligt väl, jämfört med sina kollegor i andra länder.

Handelsföretagen och deras anställda har all anledning att med stolthet vara med på resan i ett Sverige i förändring.

Nästa gång Dagens Handel kommer ut på papper är den 26 augusti.

Fram till dess hittar du oss på vår nyhetswebb www.dagenshandel.se

Nu håller vi tummarna för en sommar med bra (försäljnings-)väder!

Ylva Åkesson, chefredaktör
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062