23948sdkhjf

Svalt modeintresse oroar handlare

I juli fick såväl kläd- som skohandlarna känna av kraftiga nedgångar i försäljningen. Men nedgången ska ställas emot jämförelsetalen: förra årets urstarka juliförsäljning. Mer oroande är det över tid svala modesäljet.
– Föga överraskande kunde modehandeln inte matcha 2015 års julisiffror som visade en uppgång på 13,1 procent för kläder och hela 17,6 procent för skor, säger Mikael Sandström , branschordförande för Svensk Handel Stil och fortsätter:

– Vad som dock oroar, trots detaljhandelns starka generella utveckling, är att modehandeln släpar efter och efter sju månader visar en oförändrad utveckling.

Svårmatchade jämförelsetal

Stilindex från Svensk Handel Stil visar att årets juliförsäljning av kläder i fackhandeln, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med 7,3 procent jämfört med samma månad förra året.

Skobutikerna fick se sin försäljning minska med 9,5 procent.

Hittills i år, januari-juli, har försäljningen av kläder ökat med knappa 0,4 procent. Under samma period har skoförsäljningen minskat med 0,1 procent.

Hoppas på augusti

I en framåtblickande kommentar säger Mikael Sandström:

– På kort sikt kommer augusti rimligen att visa plussiffror då det blev en negativ utveckling förra året efter den starka juliförsäljningen. Jämförelsetalen är mycket svaga med -10,8 procent för kläder och -17,8 procent för skor.

Bildtext: Badtofflor i all ära, men under fint juliväder och i semestertider valde många svenskar bort besök i sko- och klädbutiker till förmån för annat. Foto: Ylva Åkesson
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096