23948sdkhjf

Juniökning för restaurang

Juni lockade uteätande svenskar. Restaurangomsättningen ökade med 7,2 procent i juni jämfört med juni förra året. Bäst gick det för de trafiknära restaurangerna.
Det visar färska siffror från SCB.

Ser man på första halvåret 2016 var omsättningstillväxten i volym i restaurangbranschen preliminärt 6,1 procent, jämfört med motsvarande period 2015.

Det är en mycket stark tillväxt i ett historiskt perspektiv för den perioden, konstaterar SCB. Även i förhållande till omsättningstillväxten i hela tjänstesektorn är tillväxten stark.

Lönsamheten hänger inte med

Men omsättningstillväxten verkar inte påverka restauratörernas syn på lönsamheten så positivt, konstaterar bland annat besöksorganisationen Visita i en kommentar. I Konjunkturinstitutets mätning för andra kvartalet 2016 har restaurangföretagens syn på lönsamheten dock förbättrats något.

Hotellrestauranger sackar

Det är fortsatt stora skillnader i omsättningsutvecklingen mellan olika restaurangkategorier. I juni gick det bäst för de trafiknära restaurangerna och sämst för personalrestaurangerna..

Precis som i maj, visar statistiken kraftigt minskad omsättning för hotellrestaurangerna jämfört med samma månad förra året. Det är förvånande då hotellmarknaden utvecklas starkt för närvarande avseende efterfrågan på hotellrum, konstaterar Visita.

Lunchkrogar och kvällsrestauranger störst

Den totala restaurangmarknaden uppgick 2015 till cirka 118,9 miljarder kronor inklusive moms.

Störst är lunch- och kvällsrestaurangerna. Hittills i år står de för en försäljningsandel på 45,4 procent av den totala försäljningen. Nöjesrestauranger (pubar, barer och liknande) stod för nära 14 procent och snabbmat för nästan 13.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062