23948sdkhjf

Skaldjur kan bli tokdyra

Bara för ett par dagar sedan kom ett chockbesked om 20 procents prisökning på importerade kinesiska kräftor. Nu kommer slaget mot de svenska skaldjuren.
Det visar sig att det blåsiga vädret den senaste tiden har tvingat många fiskebåtar att stanna i hamn och därav har priset ökat på svenska räkor och havskräftor. Mats Henriksson vid Smögens fiskeauktion tror på skyhöga priser på havskräftorna. Smögens fiskeauktion auktionerar ut färska skaldjur till grossister runtom i landet och redan nu har kräftorna gått på runt 400-500 kronor per kilo.

– Inte bara det att färre båtar är ute. När det blåser så gömmer sig kräftorna i sina gångar och blir svårare att fånga, säger Mats Henriksson till SVT.

– Allt är spekulationer från min sida men kräftorna har varit dyra de senaste dagarna och kommer med största sannolikhet att bli ännu dyrare. I synnerhet om det inte blir bättre väder. Kräftskivan är definitivt hotad, fortsätter han.

Mats Henriksson tror också att räkorna som kommer in i dag kommer att säljas betydligt dyrare än vanligt. Gissningen är 200-300 kronor per kilo, vilket skulle innebära ett pris på runt 380 kronor i dagligvaruhandeln.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062