23948sdkhjf

Stockholmshandeln het arbetsgivare

Ekonomin i Stockholms län bromsar in och hushållen blir allt mer pessimistiska, enligt Stockholmsbarometern för andra kvartalet från Stockholms Handelskammare. Samtidigt anställer Stockholmsbutikerna flitigt och det råder arbetskraftsbrist.
Enligt Stockholms Handelskammare uppvisar Stockholms län den lägsta tillväxttakten på tre år och konjunkturindikatorn för andra kvartalet 2016 minskar från 101,8 till 100,7. Det är det svagaste läget sedan mitten av 2013.

Handeln ett draglok i Stockholm

Därmed fortsätter inbromsningen som redan uppvisades under årets första kvartal. Men det handlar om en avmattning av en ekonomi som fortfarande är starkare än normalt.

Handeln brukar beskrivas som ett form av draglok i Stockholmsekonomin och är även fortsatt den enskilt starkaste huvudbranschen. Men den så kallade konfidensindikatorn revideras ned för handeln med 4,3 enheter under andra kvartalet. Det är ett kraftigt ras inom sällanvaruköpshandeln som bidrar till att handeln utvecklas svagare.

Arbetskraftsbrist en Akilleshäl – Det är lite oroväckande att tillväxtmotorn Stockholm kyls av. Företagen är något mer pessimistiska och hushållen fortsätter att vara försiktiga. Stockholmsekonomins akilleshäl är arbetskraftsbristen som fortsätter att skapa rekryteringsproblem för företagen. Inte minst de snabbväxande IT-företagen har stora problem att hitta rätt arbetskraft, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare.Dock ökar sysselsättningen och en av de sektorer som utvecklas bäst är just handeln.

Pernilla Hansson/Habit

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078