23948sdkhjf

Biometrik – om svensken själv får välja

| Av Dagmar Forne | Tipsa redaktionen

Fingeravtrycksavläsning och ögonscanning är enligt svenskarna framtidens mest säkra betalningsmetoder. Det visar en undersökning från Visa Europe.

Visa Europe skriver i ett pressmeddelande att nära hälften (49 procent) av svenskarna tror även att betalningar kommer att bli enklare och snabbare med hjälp av biometriska lösningar som fingeravtryck. Samtidigt oroar sig svenskarna (44 procent) mer över lagringen av personuppgifter än resten av Europa (33 procent).

Enligt Visa Europes nya undersökning är svenskar bland de i Europa som är mest intresserade av framtidens så kallade biometriska betalningslösningar. Bland annat visar svenskarna ett större intresse än andra européer för chipimplantat (13 procent jämfört med genomsnittet 7 procent) och analys av vener (13 procent jämfört med genomsnittet 9 procent).


Drygt sju av tio (76 procent) svenskar anser att fingeravtrycksavläsning är framtidens mest säkra betalningsmetod, och nästan lika många ser sig även lita på ögonscanning (69 procent) och DNA-test (68 procent) i framtiden. Såväl lösenord (54 procent) som pinkoder (60 procent) anses vara mindre säkra. Nästan var femte svensk (19 procent) tror också att pinkoder och lösenord kommer att vara ersatta av biometriska lösningar redan år 2020.


Christina Lind, Sverigechef Visa Europe.framhåller att Sverige sticker ut i Europa när det gäller mognad och nyfikenhet på nya former av identifikationslösningar i samband med betalningar, som till exempel chipimplantat och DNA-matchning. Undersökningen bekräftar också att svenskarna ligger i framkant när det kommer till nya tekniska lösningar.


– Biometrik är ett spännande område som kommer att innebära stora möjligheter för både konsumenter och handlare i framtiden, säger hon.


Nära hälften av alla svenskar (49 procent) tror också att betalningar kommer att gå snabbare och smidigare med hjälp av biometriska lösningar. Nästan lika många (46 procent) tror också att biometrisk identifikation kan göra att man slipper använda sig av lösenord och PIN-koder i framtiden.


Men trots att svenskarna är mer intresserade av framtidens betalningslösningar jämfört med övriga Europa är de samtidigt mer oroliga över säkerheten kring lagring av personuppgifter i samband med biometriska lösningar. Enligt svenskarna (44 procent) är just lagringen den främsta barriären för att implementera biometriska betalningsmetoder, jämfört med övriga Europa som oroar sig mest över kostnaden för anordningar som tillåter biometrisk identifikation (39 procent). Svenskarna har emellertid mycket högt förtroende för sina banker (83 procent) och sina kortutgivare (78 procent) när det kommer till hantering av personuppgifter i samband med biometriska lösningar.


Undersökningen är genomförd av undersökningsföretaget Populus, på uppdrag av Visa Europe, under perioden den 22 april till den 6 maj 2016. Totalt har 14 236 respondenter från sju olika länder deltagit (Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, Polen, Storbritannien och Sverige), varav 2 027 finns i Sverige.
Håll dig uppdaterad med Dagens Handel
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Extra: Coop öppnar 18 butiker

Coop släpper bomb. Här öppnar 18 butiker under 2019.

Apotea över 2 miljarder

2

Årets matbluff – här är finalisterna

Palmolja i det svenska margarinet och äppelbas i grönsaksjuicen. 120 nomineringar har blivit fem finalister: ”Här har man verkligen lurat kunderna”.

Stockholmarnas favoritcentrum korade

Cristina Stenbeck lämnar Kinneviks styrelse i vår

Ställer inte upp för omval till Kinneviks styrelse vid årsstämman.

Ny sängspecialist i Malmö

Nyhetsbrev

Nedläggningstrend i Icas posthantering?

Arkiv

Lager 157 går internationellt

Väljer grannland för första etableringen utanför Sverige.

Detaljhandelskoncern köper delar av BR

Nettos ägare köper BR:s lager och rättigheterna till varumärket i Danmark.

Ökade online - slog rekord

Plantagen öppnar nya Helsingborgslagret

Första kullen tullspecialister går ut

Hon blir ny vd för KF

"Ett spännande och utmanande uppdrag."

Axfood backar efter matbluffen

Så summerar Mio 2018

Systembolaget varnar vinleverantör

Nu säljs lagret ut

H&M tappar expansionschef - går till köpcentrumaktör

Biltema i stor logistiksatsning

120 000 kvadratmeter extra lageryta och satsning på logistiken ska klara kraftig expansion.

På nytt jobb
Hon blir vd för Blocket

Hämtar vd från Tele 2.

På nytt jobb
Chefsskifte på Duni

Så sålde Clas Ohlson

Jysk väljer Malmöcentrum

Öppnar i Östersund

Butiken blir sportkedjans 15:e och till att börja med är det en tillfällig yta om 1 000 kvadratmeter.

Anna-Karin Hatt ny vd på LRF

Han lämnar Qliro

Ny finanschef på Scandi Standard

Här öppnar H&M

Här stänger Hemtex efter 20 år

Från byggbranschen till möbelkedja

Digitala butiker ska utmana Amazon

Han lämnar Lindex

Klartecken för kompetenslyft

Ännu ingen ny ägare till modekedja

Här levereras maten direkt in i bilen

På nytt jobb
Ny vd på Circle K

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.127