23948sdkhjf

Framgångsrik digitalisering kräver kloka människor

Hur kommer butiken förändras på grund av digitaliseringen? Det talade forskaren Anna Jonsson om på Dagens Handels Retail Forum i Göteborg på tisdagsförmiddagen.
Anna Jonsson gav en del ganska handfasta överlevnadstips för den handlare och den kedja som vill navigera rätt i det nya retail-landskapet. Digitalisering ska inte ses som automatisering , rationalisering och ett sätt att spara personalkostnader. Tvärtom!

– På många kedjor talar man om medarbetarna som "personal" och "kostnad". Men de mest framgångsrika, som Ikea, talar om medarbetare som en resurs.

Här är några av Anna Jonssons tips:

Ge unika erbjudanden!
Betrakta förändringarna som något som ger nya möjligheter till värdeskapande.
Låt kunden kan komma in tidigare i värdeskapandet till exempel genom att engagera dem i utveckling av tjänster och produkter.Hon berättar att hennes forskargrupp som består av Johan Hagberg, docent vid Handelshögskolan i Göteborg, Anna Jonsson själv, Niklas Egels -Zandén, Carin Lammgård på Handels i Göteborg och Malin Sundström från högskolan i Borås, har fört samtal med samtal med bland andra Ikea kring digitalisering.

– Medarbetare på butiksnivå möter kunden. Tar man vara på den kraften har man större chans att driva utvecklingen, säger hon, och betonar att organisationen måste vara lärande, annars blir det utvecklingen som driver eller kör över organisationen.

I samtalen med med Ikeas medarbetare framkom att de anser att butiken framöver inte får samma roll som förr, utan flera roller, exempelvis som kunskapskälla och logistikhub. Det gamla vanliga stordriftstänkandet kommer inte att fungera längre.

Forskarna talade med medarbetare på Ikea Altona i Hamburg, som var den första butik där Ikeas nya citykoncept testades. Medarbetarna där framhöll att de sökt sig dit för att de såg sin chans professionalisera sig i sin medarbetarroll . De fick bjuda på kunnande om heminredningslösningar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079