23948sdkhjf

Miljösmart kartong ersätter plastflaskor

Skånemejerier lanserar drickyougurt i en ny FSC®-certifierad kartongflaska . Den är tillverkad av Tetra Pak av förnybar råvara. Skånemejerier beskriver det som steg ett i skiftet från plast till kartong.
Hittills har drickyoghurt förpackats i en plastflaska, med betydligt större miljöpåverkan. Den nya flaskan är tillverkad av en större andel kartong istället för bara plast. Bytet gäller till att börja med 2,1 miljoner förpackningar som används för Skånemejeriers drickyoghurt, vilket innebär en minskning med drygt 45 ton plast. Den nya förpackningen har tagits fram av Tetra Pak.

- Bytet till kartongflaskan är ett led i Skånemejeriers övergripande arbete med omsorg om djuren, naturen och inte minst konsumenten. Vi ser ett ökat intresse hos våra konsumenter för djuromsorg och miljöfrågor, säger Armina Nilsson Hållbarhetschef på Skånemejerier i ett pressmeddelande.

Den nya förpackningen är gjord av kartong från FSC-certifierad skog och andra kontrollerade källor och är 40 procent lättare än de traditionella plastflaskorna. Kartongflaskan är framtagen med yngre generationer i åtanke som värderar både miljöaspekten och möjligheten att ta med sig produkten på språng.

- Utöver att det är en produkt man kan köpa med sig i farten så är det lätt att vika ihop flaskan så den tar lite plats i återvinningsbehållaren för pappersförpackningar. Det är ju viktigt att det blir lätt att göra rätt, säger Armina Nilsson vidare.

Den nya förpackningen med Skånemejeriers drickyoghurt finns nu ute i butiker i hela Sverige. Skånemejerier skriver att tester på konsumenter har visat att den nya flaskan presterar klart bättre än plastflaskan, speciellt på miljöområdet.

En annan fördel med den nya förpackningen är att flaskorna levereras på rulle istället för färdiguppblåsta som plastflaskorna. Det effektiviserar transporterna och minskar därmed klimatpåverkan avsevärt.

– För 60 år sedan revolutionerade vi mjölkbranschen, när glasflaskorna ersattes av våra smarta och lätta kartongförpackningar. Nu ser vi ett nytt stort skifte. Människor i farten bryr sig om miljön och kartongflaskan blir då det självklara valet, säger Erik Lindroth , miljödirektör på Tetra Pak .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078