23948sdkhjf

En ytterligare klimatmiljard för Ikea

Idag presenterade möbeljättens ledning en utökad finansiell ram på 1 miljard euro som ska öronmärkas för investeringar i hållbarhet. Det totala beloppet är 3 miljarder euro.
Ikea-koncernens mål är att 2020 producera lika mycket förnybar energi som motsvarar all energi verksamheten förbrukar. Med nya vindkraftverk som tagits i drift i Polen och i USA under året, har koncernen producerat förnybar energi motsvarande 71 procent av sin energiförbrukning under verksamhetsåret 2016.

I Norden har målet med att producera mer förnybar energi än man förbrukar redan nåtts.

- Det finns många möjligheter för företag att bidra till och dra nytta av utvecklingen av en ekonomi med låga lågdioxidutsläpp. Utifrån IKEAs vision om att skapa en bättre vardag för de många människorna, arbetar vi målmedvetet för att ha en positiv påverkan på människor och miljö, säger Peter Agnefjäll , vd och koncernchef för Ikeakoncernen.

Koncernen har nu avsatt mer än 3 miljarder euro till olika hållbarhetsinvesteringar. Det inkluderar den finansiella ram på 1 miljard euro, som presenteras i dag, som ska säkerställa långsiktig tillgång till hållbara material genom investeringar i skogsbruk och i företag som är aktiva inom återvinning och utveckling av förnybar energi och biomaterial.

I detta ingår den 1,5 miljard euro som investerats i vind- och solenergiprojekt sedan 2009 och de 600 miljoner euro som avsatts för ytterligare investeringar i förnybar energi.

Ikea har övergått till ett belysningssortiment med enbart LED och har under verksamhetsåret 2016 sålt närmare 80 miljoner LED-ljuskällor.

Ikea-ledningens höjdpunkter inom hållbarhetsarbetet under 2016:

Nytt hemsolenergierbjudande på tre marknader.
All bomull och 61 procent av allt trä som används i Ikeas produkter kommer nu från mer hållbara källor.
Oljebaserad expanderad polystyren (EPS) har fasats ut de platta paketn och ersatts med fiberbaserade och helt återvinningsbara material.
Arbetet med att skapa en fullt inkluderande arbetsmiljö där alla medarbetare, inkl. hbtq-personer, kan vara sig själva.
Medarbetarprogram: 108 miljoner euro har avsatts till lojalitetsprogramet Tack! och 335 miljoner euro bonusprogram under året.
48 procent Ikeas chefer är kvinnor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078