23948sdkhjf

Kemikalieskatt på hemelektronik nästa år

Det blir en ny kemikalieskatt på hemelektronik som datorer och tvättmaskiner nästa år. Skatten, som riktar in sig på farliga flamskyddsmedel, ligger med i budgetpropositionen.
Skatten tas ut på elektronikvaror som exempelvis kyl, frys, disk- och tvättmaskeriner, datorer, läsplattor, dammsugare, spisar och mobiltelefoner.

Skatten siktar in sig på problemet med farliga ämnen i människors hemmiljö, där flamskyddsmedel i elektronik är en sådan.

Den nya kemikalieskatten kommer, lite förenklat, oftast att betalas av handlaren när det är dags att sälja varan till slutkund.

Mer precist ska skatten betalas vid något tillfälle i kedjan mellan tillverkaren, importören eller av retailern. Den som registrerat sig hos Skatteverket som godkänd lagerhållare kan ”skjuta vidare” skatten till nästa led.

Johan Westlund , rättsakkunnig på skatte- och tullavdelningen på Finansdepartmentet, bedömer att de stora kedjorna kommer att registrera sig som godkända lagerhållare ända ut i butiksled. Därmed tas skatten ut först när försäljningen sker till slutkunden.

Han ger exempel på hur det kan komma att se ut:

– Om exempelvis en stor detaljhandelskedja – som är godkänd lagerhållare – köper in en produkt och förvarar den i ett centrallager så inträder ingen skatt. Men när varan flyttas över till den faktiska butiken, eller till ett butikslager, ska den beskattas.

Om varan säljs via internet eller postorderförsäljning direkt från centrallagret så beskattas den vid försäljningen.

Kemikalieskatten blir som mest 320 kronor för en tung vitvara, exempelvis ett kylskåp. För en lätt mobiltelefon blir den som mest 18 kronor.

Bolaget får dock samtidigt rätt att göra avdrag med som mest 90 procent när vissa listade grupper av ämnen inte förekommer i varan. Om kemikalieinnehållet är det rätta kan skatten för kylskåpet därmed minskas till 32 kronor och skatten för mobiltelefonen till 1 krona och 80 öre, allt enligt den remiss som regeringen lämnade till lagrådet.

Förslaget föreslås träda i kraft den 1 april 2017 och börja tillämpas från och med den 1 juli 2017.

Ylva Åkesson

Se här vad några branschföreträdare tycker om skatten:

http://www.dagenshandel.se/nyheter/kemikalieskatten-ett-slag-i-luften/

Läs om hur Sverige kan vara med och visa vägen:

http://www.dagenshandel.se/nyheter/kemikalieinspektionen-sverige-kan-visa-vagen/
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062