23948sdkhjf

Sällanköpshandlarna vacklar i lönsamhetstron

God tro på säljet, men mer pessimistisk syn på lönsamheten – speciellt hos sällanköpsvaruhandlarna. Det visar nya siffror i senaste Handelsbarometern.
– Den vikande lönsamheten inom sällanköpsvaruhandeln mitt under rådande julhandeln är oroande, säger Jonas Arnberg , chefsekonom på Svensk Handel.

Trots en positiv syn på försäljningen minskar handlarnas förväntningar på lönsamhet och antalet anställda. Det gör att Framtidsindikatorn faller med -3,1 procent i december månads Handelsbarometer.

Dagligvaruhandlarna mer optimistiska

Det är framförallt sällanköpsvaruhandeln som visar upp en dyster framtidstro medan dagligvaruhandlarna är mer optimistiska.

– Vi kan konstatera att fler konsumenter handlade på Black friday i år. Rabatterade priser både före och efter jul gör att julförsäljningen slår rekord men på bekostnad av sjunkande lönsamhet, säger Jonas Arnberg.

Mellandagsrean minskar i betydelse

I december månads Handelsbarometer fick handlarna även svara på hur de anser att mellandagsreans betydelse har utvecklats de senaste åren. Var tredje handlare svarade att dess betydelse har minskat.

– När reorna i handeln blir allt fler förlorar mellandagsrean lite av sin status. Allt fler kunder förväntar sig att kunna handla på rea året om, säger Jonas Arnberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062