23948sdkhjf

Bygg och järn ökade i november

Trots minskat ROT-avdrag lyckades bygg- och järnhandeln hålla ställningarna. Sålde till och med lite mer än i november 2015.


Försäljningen i byggmaterialhandeln ökade om än svagt under november månad. Tillväxten landade på 0,5 procent mätt på jämförbara enheter och i löpande priser. November i år innehöll en helgdag mindre och en vardag mer än motsvarande månad förra året, vilket påverkade proffsförsäljningen positivt men konsumentförsäljningen negativt. Hittills i år (januari-november) har byggmaterialhandelns försäljning ökat med 4,8 procent.

Ulf S. Gustafsson, vd på Byggmaterialhandlarna framhåller att årets novembersiffra ska ses i ljuset av att november förra året innebar en försäljningsökning på helt fantastiska 17,9 procent. En effekt av den aviserade försämringen av ROT-avdraget från årsskiftet 2015/16. Ackumulerat redovisar branschen en försäljningsökning hittills i år på 4,8 procent.

– Jag är både stolt och förvånad. Med tanke på den väldigt höga siffra vi hade att jämföra oss mot från november förra året blir jag imponerad av att vi, om än marginellt, lyckades överträffa den. Då det känts lite trögare sedan i somras såg jag en viss nedgång framför mig, men branschen slutar aldrig att förvåna mig, säger han.

Att branschen lyckas så bra trots både sänkt ROT-avdrag och infört amorteringskrav, tillskriver han den ökade produktionen av bostäder:

–Även om vi generellt inte är den stora leverantören till nyproduktion genererar byggboomen positiva effekter försäljningsmässigt också för oss, säger han.

Byggmaterialhandlarna (f.d. Bygg & Järnhandlarna) är en branschorganisation för landets återförsäljare av byggmaterialmed över 760 medlemsföretag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062