23948sdkhjf

Eurostop avlövas – vad händer sen?

Lokaler gapar tomma och fler stänger till våren på Eurostop vid Arlanda. Platsen väntar på nytt liv och förmodas få en ny roll i bygden.


Det är lokaltidningen Sigtunabygden som gjort reportage på den förr så blomstrande handelsplatsen. Här stänger många butiker för att i stället flytta till närbelägna Märsta centrum.

Ica Maxi flyttade i november och i mars flyttar Apoteket, Dressman, Lindex och H&M.

Eurosko och Euromode stänger också. Oklart om de får nya lokaler i Märsta.

Tidigare i höstas stängde även Kicks och High sport sina butiker på Eurostop.
Sigtunabygden skriver att stämningen är låg bland handlarna som är kvar och det förekommer en del ryktesspridning om vad som kommer att hända.

Förändringsfas
Sofia Rundström , centrumchef, säger till tidningen att Eurostop är inne i en förändringsfas nu när nästan all detaljhandel flyttar till Märsta centrum.

– Nu måste vi skapa en annan handel, vi kikar bland annat på hur vi kan utveckla hotellet, säger Sofia Rundström.

Trots att köpcentret snart gapar tomt känner hon sig inte orolig för framtiden.

– I handelsfastigheter flyttar hyresgäster in och andra flyttar ut. Vi kommenterar inte kring våra besöksantal. Men det är klart att flödet förändras när en matvarubutik flyttar.

Nya aktörer är på väg in.

I augusti flyttade Byggmax in på Eurostop och till våren kommer Ahlsell att flytta in.

Märstasatsning

Christer Wikström , Sigtuna kommuns näringslivschef, tror inte att Eurostop går i graven nu när de flesta butiker stänger, däremot menar han att man måste ta ett omtag när det gäller innehållet i butikerna.– Det kan passa med en sällanköpshandel där, som till exempel Byggmax och Ahlsell är.

Tidningen skriver att Sigtuna kommun under flera år arbetat med att få liv i Märsta centrum och man har öppnat bibliotek, konsthall och kulturskola i lokaler som kommunen hyr av Fastpartner.

Fastighetsägaren har stora planer för Märsta centrum och har både byggt om och byggt nya fastigheter i området. Nästa projekt är 175 lägenheter i centrum. Det har inte varit några problem att hyra ut lokaler och locka nya butiksinnehavare till centrum, berättar Patrik Arnqvist , regionchef på Fastpartner. Även han menar att centrumhandeln och Eurostop kan komplettera varandra om Eurostop väljer att satsa på sällanköpsvaror som elektronik och byggvaror.

Han framhåller att kommunen växer starkt och har en befolkningstillväxt på 1000 personer per år. Arlanda är en stark motor i regionen. Därför behövs fler butiker och restauranger.

–När vi tittar på handelsindex ser vi att många av kommunens invånare åker till andra kommuner och handlar och man vill att folk ska handla lokalt, säger Patrik Arnqvist.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095