23948sdkhjf

Här är Icagruppens nya förvärv

Icagruppen köper litauiska dagligvarukedjan IKI. – IKI utmärker sig med välutvecklade butiker med en hög servicenivå och ett brett produktutbud. IKIs butiksnät kompletterar dessutom Rimis väl, säger vd Per Strömberg.
I och med förvärvet går Icagruppen, genom Rimi Baltic, från att vara den fjärde största aktören till att bli den näst största aktören på den litauiska dagligvarumarknaden.

Formellt har Icagruppen tecknat avtal om att förvärva UAB Palink, som driver dagligvarukedjan IKI, för 213 miljoner euro.

IKI är den näst största aktören på den litauiska dagligvarumarknaden med en marknadsandel på cirka 15 procent under 2015 och ett rikstäckande butiksnät på cirka 230 butiker. Rimi hade en marknadsandel om cirka 8 procent i Litauen under 2015. IKIs omsättning uppgick till 630 miljoner euro,

Sammanslagningen bedöms skapa årliga kostnadssynergier på cirka 15 miljoner euro när de är fullt realiserade 2020. Synergierna uppstår främst genom större inköpsvolym, effektivare logistik och marknadsföring, skriver Ica i pressmeddelandet.

- Litauen är den största av de baltiska marknaderna men också det land där Rimi Baltic haft lägst marknadsandel. Det här ger oss en snabb uppskalning av verksamheten och betydande kostnadssynergier. Affären är bra för såväl Rimis som IKIs kunder och värdeskapande förcagruppens aktieägare, säger vd Per Strömberg .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094