23948sdkhjf

Möjligt snabbspår för delar av handelsavtal

EU-kommissionen kan överväga att systematiskt sluta dubbla frihandelsavtal med länder i framtiden för att underlätta ratificeringen.

Den ena delen av handelsavtalet skulle vara på områden där ratificeringsproceduren är förenklad och går snabbare. Den andra delen skulle vara på områden där omkring 38 nationella och regionala parlament runt om i EU skulle behöva godkänna avtalet.


Det är en lösning som handelskommissionär Cecilia Malmström är beredd att studera i framtiden, uppgav EU-källor för Nyhetsbyrån Direkt på fredagen.


Detta skulle bli aktuellt om EU-domstolen går på samma linje som domstolens generaladvokat Eleanor Sharpston föreslog i onsdags. Domstolen följer oftast men inte alltid generaladvokatens förslag till utslag.


Hon ansåg då att stora delar av EU:s frihandelsavtal inte är så kallad EU befogenhet som bara Europaparlamentet och EU:s handelsministrar måste godkänna.


Dessa områden är i stället "delad befogenhet" som måste ratificeras i 38 parlament, alla med vetorätt. I oktober var det vallonska parlamentet i Belgien nära att stoppa EU:s nya avtal med Kanada.


En uppdelning av alla nya, ambitiösa handelsavtal i två delar är inte enkelt. EU skulle också antagligen få betala ett pris i förhandlingarna, där inga önskemål tillgodoses gratis av motparten, uppgav EU-källor.


EU-kommissionen hade hoppats på att de exklusiva befogenheterna skulle vara större.


Enligt generaladvokat Eleanor Sharpston har EU exklusiva befogenheter för handel med varor, förnybar energi, tjänster (utom transporttjänster), utländska direktinvesteringar, immateriella rättigheter, konkurrens, hållbar utveckling, järnvägs- och vägtransporttjänster, samt tvistelösning på dessa områden.


Delade befogenheter gäller då luft- och sjöfartstjänster, andra investeringsformer än direktinvesteringar, offentlig upphandling, socialpolitik och miljöpolitik, samt tvistelösning på dessa områden.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062