23948sdkhjf

35 miljoner i kapitaltillskott till återbäringssajt

Riskkapitalbolaget Eequity går in med 30 miljoner i återbäringssajten Refunder. – Vi skulle kunna vara lönsamma redan idag, men nu fokuserar vi på tillväxt, säger Victor Dahlborg, medgrundare.
Samtidigt som Eequity går in med 30 miljoner satsar Bonnier Growth Media, som tillsammans med de två grundarna – Victor Dahlborg och Fredrik Ohlsson - varit medägare i bolaget sedan 2014, 5 miljoner. Ytterligare 2 skjuts till av affärsänglar.

– Eequitys fokus på e-handel kommer att tillföra oss bra kunskap, säger Victor Dahlborg till Dagens Handel.

Vanligt i USA

I USA och Storbritannien är det vanligt med cashback-sajter, alltså samlingssajter för e-handel varifrån e-handlarna länkar sina köp och där slutkunden får återbäring i reda pengar på genomförda köp.

Svenska Refunder startade 2014. Idag har man i Sverige 610 anslutna e-handelsföretag, inom tolv olika kategorier. Mode är störst, sett till antal köp. Sett i omsättning är det resor.

På slutkundssidan har man idag i Sverige över 170 000 medlemmar.

– Vi har fyrdubblat medlemsstocken på dryga två år. På rullande tolv månader handlar våra medlemmar för över 750 miljoner kronor inklusive moms hos de anslutna butikerna, säger Victor Dahlborg.

Högre snittköp och färre returer

Vitsen för e-handlaren att ansluta sig är, enligt Refunder, bland annat, att e-handlaren får en sälj- och marknadskanal med högre snittköp och lägre returgrad än andra kanaler.

– Många e-handlare lever idag i en konkurrensutsatt miljö där priserna blir alltmer transparenta. Därför kan det kännas befriande att hamna i en kontext där priset inte sätts i fokus, säger Victor Dahlborg.

Kommission i motprestation

Motprestationen är att e-handlaren sätter en nivå på kommissionen, den brukar ligga mellan 4 och 20 procent beroende på bransch. Hälften av denna summa går tillbaka till slutkunden som handlat, hälften går till Refunder.

Victor Dahlborg säger att jämfört med vad till exempel Google och Facebook tar per klick, blir det här upplägget billigare:

– Vi tar dessutom inte betalt om köpet inte blir av eller ångras av Refundermedlemmen, något Google eller Facebook skulle skratta åt om du bad dem om det, säger Victor Dahlborg.

Refunder-fakta:

Grundat i Stockholm 2013

Omsättning 2015: 14,1 miljoner exklusive moms

Uppskattad omsättning 2016: 26 miljoner exklusive moms

Huvudägare är grundarna Victor Dahlborg och Fredrik Ohlsson, tillsammans med Bonnier Growth Media så också riskkapitalbolaget Eequity.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078