23948sdkhjf

"Kriminaliteten förgiftar företagsklimatet i förorten"

Hot, våld och rån. En påtaglig verklighet för företagare, främst i så kallade utanförskapsområden. I vissa fall är problemen så stora att företag överväger att flytta eller lägga ned sin verksamhet, visar en undersökning från Stockholms Handelskammare.
Med hjälp av en rapport vill Stockholms Handelskammare visa på de påtagliga problem med kriminalitet som drabbar företagare – som handlare – i huvudstaden, främst i vissa förorter.

– Var fjärde företagare i utanförskapsområden har fått försämrade möjligheter att bedriva verksamhet på grund av brottslighet. Var tionde företag överväger att lägga ner eller flytta, säger Andreas Åström , kommunikationschef på Stockholms handelskammare och tillägger:

– Det är dystert att företag i Husby nu tvingas strejka för att visa politiker hur kriminaliteten förgiftar företagsklimatet i förorten.

Otryggheten ökar

I rapporten uppger tre av fyra företagare i Botkyrka att deras område har blivit otryggare de senaste fem åren. I Södertälje uppger fyra av tio företagare att otryggheten ökat och i Järfälla tre av tio företag.

I Danderyd och Nynäshamn har trygghetsläget inte förändrats de senaste fem åren.

"Påverkar utbudet"

Undersökningen visar att andelen företag som utsätts för brott är störst i Södertälje, Jakobsberg, Flemingsberg och Hallunda. Lägst förekomst av brott är det i Mörby centrum, Bergshamra och Alvik.

I Norsborg, Hallunda och Skarpnäck uppger drygt hälften av de tillfrågade företagarna att hot, våld och brottslighet påverkar utbudet av service och affärer i området negativt.

– Kriminaliteten drabbar i första hand de lokala företagen, vilket begränsar deras förmåga att skapa nya arbetstillfällen, säger Andreas Åström.

"Nolltolerans mot vardagsbrott"

Andreas Åström efterlyser fler åtgärder från polisen:

– De vet ganska väl vilka förövare det handlar om. De måste börja punktmarkeras.

En nolltolerans med snatterier och skadegörelser behövs också.

– Idag har många handlare givit upp och anmäler inte de här brotten, konstaterar Andreas Åström och lyfter fram New York som ett inspirerande exempel:

– Där har man, framgångsrikt, under många år arbetat med att förebygga vardagsbrottsligheten.

Om rapporten:

Stockholms Handelskammare lät undersökningsföretaget Demoskop göra 186 intervjuer på plats bland företag i Stockholms län. Hela länet har undersökts, med visst fokus på de så kallade utanförskapsområdena. Intervjuerna genomfördes 15-22 januari 2016.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078