23948sdkhjf

Här gillar man kontanter mest – och minst

Länderna förväxlas ofta, Schweiz och Sverige. Och visst finns det likheter. Men när det gäller vad man föredrar i plånboken, cash eller kort, är man sina motpoler.
Under den fyndiga rubriken "Landet där madrassen prasslar mest" skriver affärstidningen Dagens Industri om en rapport av data från BIS, Bank for international settlements.

Den visar att banklandet Schweiz är ett kontantland. Inget annat land kommer i närheten av schweizerfrancens mängder kontanter i omlopp per invånare; en summa som 2015 motsvarade 84 000 kronor, skriver DI.

När landet lanserade nya sedlar i våras konstaterade centralbankschefen att kontanter dominerade i butikerna, på restauranger och också är vanliga när schweizarna köper bil och betalar i jordbruket. På postkontoret betalar man räkningarna kontant.

På andra och tredje plats, med god marginal till ettan, på "kontant-listan" kommer Japan och Hongkong, enligt BIS.

Sverige däremot befinner sig i andra änden av skalan. Sverige är ett av Västvärldens minst kontantintensiva länder. I Sverige cirkulerade sedlar och mynt för knappt 8 000 kr per svensk 2015, enligt sammanställningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078