23948sdkhjf

Qliro: FI-besked drar ut på tiden

Det kreditmarknadsbeslut som e-handelskoncernen Qliro väntade sig före årsskiftet har ännu den 13 januari inte fattats av Finansinspektionen, som fortfarande handlägger frågan.

Det säger myndighetens pressekreterare Peter Svensson till Nyhetsbyrån Direkt på fredagen den 13 januari.


– Handläggningen pågår, och vi kan inte säga när det blir beslut, säger han.


I sin senaste kvartalsrapport, publicerad 20 oktober, skrev Qliro att man förutom att få FI-beslutet väntade sig bli klar med en nyligen påbörjad strategiöversyn före årsskiftet.


Några besked om vad denna översyn har mynnat ut i har bolaget dock inte meddelat. Nyhetsbyrån Direkt har sökt Qliros kommunikationschef för information.


I ett mail till Nyhetsbyrån Direkt meddelar kommunikationschefen Erik Löfgren att strategiöversynen är en del av agendan vid nästa styrelsemöte i koncernen, ett möte som ska hållas i anslutning till datumet för publicering av bokslutskommunikén, den 25 januari.


I styrelsen sitter bland andra Lars-Johan Jarnheimer, ordförande, och en representant för Qliros största ägare Kinnevik, den i början av december uppsagda före detta Kinnevik-vd:n Lorenzo Grabau.


Under 2016 har Rite Ventures avancerat i Qliros ägarlista och äger, efter en ökning i december, nu strax under flaggningsgränsen 5 procent.


Rite Ventures, som dök upp i Qliros ägarlista i början av 2016, grundades 2007 och är ett privatägt investeringsbolag. Rite har även investerat i Verkkokauppa.com som är ett av de största e-handelsbolagen i Finland.


Bakom Rite Ventures står bland andra finansmannen Peter Lindell, som är partner och styrelseordförande. Peter Lindell drev tidigare riskkapitalbolaget ITP Invest tillsammans med finansmannen Staffan Persson.


Qliro ansökte om att bli kreditmarknadsbolag för snart två år sedan, i februari 2015, och betecknade det i sitt pressmeddelande då som "ett viktigt steg mot att vidareutveckla kunderbjudandet".


Enligt lagen om bank- och finansieringsrörelse definieras ett kreditmarknadsbolag som ett aktiebolag med tillstånd att driva finansieringsrörelse, i sin tur att bedriva inlåningsverksamhet och låna ut pengar.


I november 2016 sade Qliro Financial Services-chefen Patrik Illerstig till Nyhetsbyrån Direkt att tillståndet behövdes för att bland annat finansiera Qliro med hjälp av inlåning från allmänheten och på så sätt sänka sina finansieringskostnader. Han ville dock inte gå in på hur mycket dessa skulle sänkas med ett tillstånd.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081