23948sdkhjf

Axfood tar grepp om Harryhandeln

Axfood vill satsa mer på gränshandel. Nu förvärvar man Eurocash Food AB med åtta dagligvarubutiker utmed gränsen till Norge.
Eurocash är den näst största dagligvaruaktören utmed gränsen till Norge med åtta butiker och en omsättning på cirka 1,2 miljarder kronor. Koncernen har god lönsamhet och runt 280 anställda.

Axfood har slutit avtal om att förvärva Eurocash Food AB. Säljare är norska Conceptor Handel AS.

I anslutning till Konkurrensverkets godkännande av affären kommer Axfood sälja 49 procent av aktierna i Eurocash till Norgesgruppen.

Axfoods första butiker vid Norgegränsen

Genom förvärvet och den tänkta överlåtelsen till Norgesgruppen fördjupar Axfood och Norgesgruppen sitt samarbete, som tidigare baserats på inköp av egna märkesvaror.

─ Förvärvet av Eurocash är en del i vår strategi att öka försäljningen och stärka vår marknadsandel i Sverige. Idag har Axfood inga dagligvarubutiker vid gränsen till Norge. Nu får vi tillgång till den växande gränshandeln, en marknad som omsätter cirka 14 miljarder, konstaterar Axfoods vd och koncernchef Anders Strålman .

"Stärker relationen"

Norgesgruppen är också positivt till samarbetet:

─ Vi har idag ett gott samarbete med Axfood och ser förvärvet av Eurocash som en möjlighet att förstärka vår relation. För att erbjuda ännu bättre butiker framöver är det viktigt för oss att öka kunskapen om marknader utanför Norge, förklarar Runar Hollevik , vd och koncernchef för Norgesgruppen.

Axfood är idag huvudleverantör till Eurocash via Dagab. Eurocash kommer efter förvärvet att konsolideras i Axfood-koncernen och ingå i segmentsrapporteringen för Willys. Verksamheten kommer dock fortsatt att bedrivas under varumärket Eurocash.

Inga personalförändringar

Ägarbytet innebär inga personalförändringar inom Eurocash.

─ Vi är glada över att Axfood och Norgesgruppen blir nya ägare till våra sju Eurocash-butiker och Strömstad Mat i Sverige. Samtidigt är vi stolta över att ha varit pionjärer inom gränshandel och utvecklat bolaget under de senaste 20 åren, säger Vidar Lyhus styrelseordförande för Conceptor och Eurocash.

Ronnie Egeland vd för Conceptor kommenterar:

– De cirka 280 medarbetarna får solida industriella ägare som är kända för att utveckla bra koncept inom dagligvaruhandeln. Ledningen och
de anställda kommer därmed att vara del i två koncerner som har fokus på framtida lönsam tillväxt.

Axfoods förvärv kräver godkännande av Konkurrensverket och den senare överlåtelsen till Norgesgruppen kräver godkännande av Europeiska Kommissionen. Axfoods initiala förvärv är inte beroende av att den senare överlåtelsen till Norgesgruppen godkänns.

Bildtext: Gränshandel i Töcksfors. Foto: Dagmar Forne

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062