23948sdkhjf

Socialdemokraterna vill ha heltid som norm

Den socialdemokratiska partistyrelsen förbereder sig för partikongressen i april. En fråga som lyfts fram är frågan om allmän visstid.

En av punkterna på programmet är att heltid ska vara norm på hela arbetsmarknaden. ”Problemen med allmän visstid måste lösas: det ska finnas objektiva skäl för tidsbegränsade anställningar” skriver partistyrelsen på sin hemsida.

I ett pressmeddelande skriver Handelsanställdas förbund att de välkomnar att partistyrelsen för Socialdemokraterna nu är beredda att fatta ett beslut ”som inte lämnar något utrymme för tolkning gällande anställningsformen allmän visstid.”

Slentrianmässigt

– Många arbetsgivare i handeln anställer tillfälligt på slentrian, trots att de egentligen behöver arbetskraft tillsvidare. Det slår sönder branschen och drabbar våra medlemmar. Anställning för heltid och tillsvidare ska vara norm, det kräver att möjligheten till allmän visstid tas bort, säger Susanna Gideonsson, ordförande för Handelsanställdas förbund i pressmeddelandet.

På Handelsanställdas förbund är man dock missnöjd med att Socialdemokraternas partistyrelse inte sätter ner foten när det gäller så kallad hyvling:
En dom i Arbetsdomstolen i höstas gjorde det tydligt att LAS endast skyddar anställningen som sådan och inte timmarna på anställningskontraktet.

Handelsanställdas förbund anser det inte rimligt att en arbetsgivare från ena dagen till den andra ska kunna dra ner de anställdas arbetstid.

Oacceptabelt

– Det är en väldigt stor skillnad att leva på en deltidslön istället för en på heltid. Det är oerhört allvarligt att en anställds livsvillkor kan ändras från ena dagen till en annan, ingen går längre säker på arbetsmarknaden. Om vi nu lyckas lösa frågan i avtal så måste lagstiftningen anpassas till det, i synnerhet då det är lagen som möjliggör detta oacceptabla beteende bland arbetsgivare, säger Susanna Gideonsson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078