23948sdkhjf

Konkursade bolag ökar

Antalet konkurser fortsätter öka. Totalt gick 435 aktiebolag i konkurs under februari, en ökning med sex procent.

Sett till antalet anställda drabbades Lindesberg och Haparanda hårt, då totalt 130 personer berördes av två stora konkurser. Störst konkurs sett till omsättning var Tobakskompaniet i Skåne AB.

– Året startade med en stor ökning på 15 procent. Ökningen denna månad blev visserligen inte lika kraftig men det är oroväckande att trenden fortsätter, säger Krister Jonsson, Sverigechef på kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

Totalt 1119 anställda berördes under februari och 26 aktiebolag hade tio eller fler anställda.

På listan över de 10 största konkurserna fanns två bolag i handelsområdet. Månadens största konkurs var Tobakskompaniet i Skåne AB med 198 miljoner i omsättning och 11 anställda. Ett annat handelsrelaterade konkursbolag var Femmans Sport AB i Göteborg.

Fortsatt tungt är det i Östergötland där konkurserna hittills i år ökat 94 procent. Hela 35 konkurser jämfört med 18 under samma period förra året. Även Uppsala (+83%), Södermanland (+83%) och Västmanland (+82%) har startat året i uppförsbacke.

De län som går åt motsatt håll och minskar sett till antalet konkurser är Halland (-60%), Jämtland (-38%) och Kalmar (-38%). För våra storstadsregioner är det endast Västra Götaland som minskar (-4%). Stockholm uppvisar en fortsatt ökning (+15%) och Skåne (0%) är på samma nivå som förra året.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109