23948sdkhjf

Matmissionen öppnar igen

Stockhloms Stadsmissions social supermarket Matmissionen öppnar i en tidigare Tempo-butik i Hägerstensåsen i södra Stockholm.

Den 14 mars är Matmissionen tillbaka i söderort. För nästan exakt ett år sedan brann den första Matmissionen ned i Rågsved.

Stockholms Stadsmission öppnar nu en ny social supermarket på Bäckvägen 147 i Hägersten, i samarbete med Axfood. Arbetet är i full gång för att färdigställa butiken inför öppningen skriver Stadsmissionen på sin hemsida.

tmissionen i Hägersten ska precis som butikerna i Rågsved och Veddesta bidra till positiv samhällsnytta på flera sätt. Framför allt ska butiken skapa ekonomiskt utrymme för människor som lever i en ekonomisk utsatthet, möjliggöra arbetsträning i butik och bidra till att minska onödigt matsvinn. Matmissionen är öppen för alla, men medlemmar får handla varor till 1/3 av vanligt butikspris eller mindre. Sedan starten har 3 000 personer fått medlemskap i Matmissionen.

- Vi är äntligen tillbaka i söderort och den här gången i Hägersten. Efterfrågan och behovet är stort, det är många som idag lever i en svår ekonomisk utsatthet. Att vi bara på ett drygt år har delat ut 3 000 medlemskort – det talar sitt tydliga språk – Matmissionen gör stor nytta för många, säger Johan Rindevall, verksamhetschef Matcentralen, Stockholms Stadsmission.

Inredning och färdigställande av butiken har pågått sedan slutet av januari. Där Stockholms Stadsmission arbetar för fullt för att få allting på plats inför öppningen den 14 mars. Butiken kommer inte ha ett fullt sortiment som en vanlig butik, utan säljer de varor som det för tillfället finns överskott på.

Stockholms Stadsmission har tillsammans med Axfood, som är medgrundare till Matmissionen, nyligen förnyat sitt samarbetsavtal. Målet med avtalet är bland annat att inom de närmaste tre åren etablera tre nya Matmissions-butiker i Storstockholmsområdet, utöver butiken i Veddesta, där Matmissionen Hägersten blir först ut.

- Samarbetet med Stockholms Stadsmission är en del av Axfoods arbete för att minska matsvinnet. Det viktigaste är förstås att jobba för att det inte blir mat över. Men det som inte går att sälja i Willys, Hemköp, Axfood Snabbgross-butiker eller Mat.se skänker vi gärna till ideella organisationer som är engagerade i socialt arbete, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Stockholms Stadsmission äger butiken och ska driva den som ett socialt företag. I butiken ges människor förutsättningar att närma sig arbetsmarknaden genom personligt stöd och yrkescoachning. På sikt kan det komma att finnas plats för 10-15 personer som får arbetsträna i butiken i Hägersten.

För att få medlemskap i Matmissionen krävs att man har något av följande stöd: försörjningsstöd, etableringsersättning, aktivitetsersättning, aktivitetsstöd, garantiersättning (låg sjukersättning), garantipension (låg pension), dagersättning från Migrationsverket eller sjukpenning, sjukersättning, A-kassa, pension eller lön som understiger 8 700 kr/mån efter skatt.

 

Källa: Stockholms Stadsmission

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078