23948sdkhjf

Willys räddade 250 ton mat från soporna

Varför kasta fullt ätbar mat i soporna? För ett år sedan satsade dagligvarukedjan Willys på att minska matsvinnet genom att skänka överbliven mat till hjälporganisationer.

 

Willys har etablerat samarbeten med närmare 60 välgörenhetsorganisationer runt om i landet. Mat som annars hade slängts har istället gått till välgörande ändamål. 

I ett pressmeddelande skriver Willys att det varje år slängs mer än 600 000 ton mat i onödan i Sverige. Den största delen av matsvinnet uppstår i hemmet, men även i livsmedelsbutiker slängs mycket mat som fortfarande går utmärkt att äta, till exempel för att bäst före-datumet närmar sig eller för att varan har något skönhetsfel. Detta bestämde sig Willys för att ändra på och man satte upp som mål att halvera matsvinnet inom en femårsperiod.

Som en av åtgärderna i kampen mot matsvinnet har Willys inlett samarbeten med välgörenhetsorganisationer, dit butikerna skänker mat som inte längre går att sälja men som fortfarande håller god kvalitet. Antalet samarbetspartners har växt från 8 i början på förra året till närmare 60 idag.

-  Det har gått över förväntan. Det finns många organisationer som vill ta emot maten – behovet av hjälp är stort där ute, säger Thomas Evertsson , vd på Willys i pressmeddelandet.

Willys skriver att de fortsätter att arbeta aktivt för att hitta ännu fler samarbetspartners. Målsättningen att hälften av alla Willys-butiker – cirka 75 butiker – ska ha etablerat samarbeten med lokala hjälporganisationer innan året är slut. Exempel på organisationer som är tar emot mat från Willys-butikerna är Frälsningsarmén, Stadsmissionen, Hela Människan och Alsike kloster.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078