23948sdkhjf

Visstid - fattigfälla eller språngbräda?

| Av Dagens Handel | Tipsa redaktionen

LO ser visstidsanställningar som en källa till otrygghet, medan Svenskt Näringsliv ser det som en viktig väg in på arbetsmarknaden.

 

I dag skriver Arbetsmarknadsnytt att LO vill att antalet visstidsanställda sjunker, men att Patrik Karlsson, Svenskt Näringsliv, betonar att anställningsformen fyller en viktig funktion.

– LO glömmer helt bort att detta är vägen in på arbetsmarknaden, säger han.

Läs också: Näringslivsprofil avgår efter sexköp

LO och Svenskt Näringsliv har nyligen tagit fram en gemensam utredning för att få samma verklighetsbild kring visstidsanställningar. Organisationerna var överens om att visstidsanställningar behövs på den svenska arbetsmarknaden. Däremot råder det oenighet om vad som är en rimlig nivå.

Facket efterlyser en  ändring. I en färsk LO-rapport, ”Anställningsformer och arbetstider 2017”, skriver de att osäkra former av tidsbegränsade anställningar har ökat på bekostnad av förutsägbara vikariatsanställningar.

– Att över en kvarts miljon människor har så otrygga anställningar så att de inte vet om de kommer få tillräckligt med jobb för att ha råd att betala mat och hyra är inget annat än en skandal, säger LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson, i ett pressmeddelande.

Rapporten lyfter även fram att deltidsanställningar är betydligt vanligare bland arbetare än bland tjänstemän.

När Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER, nyligen släppte sin tredje rapport var visstid ett av flera teman. AER visar att de flesta arbetstagare har fasta anställningar, men samtidigt är osäkra visstidsanställningar vanligare bland marginalgrupper som ungdomar, utrikes födda och lågutbildade. Enligt rapporten förefaller den höga andelen visstidsanställningar bero på att företagen anpassar sig till en sammanpressad lönestruktur.

– Jag tror inte att det är en bra idé att ensidigt försvåra för visstidsanställningar, utan det kan vara en språngbräda till en tillsvidareanställning. Det jag kan tänka mig är en kombination av ett mindre strikt skydd vid tillsvidareanställningar och striktare regler för visstidsanställningar, sade rådets vice ordförande Per Skedinger under ett seminarium, och underströk att låg lönespridning inte bara innebär färre jobb utan också fler osäkra anställningar.

Även Svenskt Näringsliv har släppt en rapport som undersöker hur allmän visstidtidsanställning har fungerat sedan den infördes 2007. Arbetsmarknadsnytt skriver att redan titeln ”Alva öppnar dörren – en allmän visstidsanställning är en jobbsuccé” ger en tydlig indikation om utslaget.

Bilden går på tvärs mot den som LO förmedlar.

Läs också: Svenskt Näringsliv: "Otillräckligt från LO"

– Rapporten visar att den allmänna visstidsanställningen har gjort att 1,1 miljoner arbetslösa har lämnat arbetslöshet för en allmän visstidsanställning under de senaste tio åren. Dessutom har drygt 900 000 gått från en allmän visstidsanställning till ett fast jobb. Det är väldigt många som har fått chansen på arbetsmarknaden tack vare allmän visstidsanställning, säger Patrik Karlsson på Svenskt Näringsliv..

Han menar att allmän visstidsanställning kan användas i olika situationer när ett företag har behov av tidsbegränsad personal. Till exempel under ett projekt på några månader, extrahjälp i kassan över helgen eller en några månader lång högsäsong där efterfrågan från kunderna är märkbart större.

Men LO är kritiskt och trycker på att var fjärde arbetarkvinna är tidsbegränsat anställd och Torbjörn Johansson använder ordet skandal. Patrik Karlsson betonar att LO missar viktiga tankesteg.

– LO glömmer helt bort att detta är vägen in på arbetsmarknaden. Alternativet i inledningsskedet för många av dessa är faktiskt arbetslöshet. Det är inte ett fast jobb. Det mest positiva med tidsbegränsade anställningar ur ett löntagarperspektiv är att de i så hög utsträckning leder till ett fast jobb, säger han.

 

 

Källa: Arbetsmarknadsnytt
Håll dig uppdaterad med Dagens Handel
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

På nytt jobb
Ska sköta kommunikationen hos Scandi Standard

Modebolag i konkurs

Bolaget bakom modemärket Jascha har på egen begäran ansökt om konkurs.

Från Nelly till Lyko

Vill bli möblernas Uber

Butikskedja i konkurs – försäljning pågår

Så bygger du en lockande monter

Nyhetsbrev

Lärande – en fråga om liv eller död för retail

Arkiv

Så ska Lekextra expandera i Sverige

Letar fler handlare och vill även satsa på e-handel. "Självklart har vi en agenda och plan framöver för att expandera vår form av e-handel."

Icabanken prisad av Claes-Göran Sylvén

Därför ställdes 7-Eleven om till pizzerior

Retail Experience Live: "Kundresan i butik slutar inte vid kassan"

Anton Granlund om det goda kundbemötandet.

Här är Alibabas första Ego-butik – se bilderna

DEBATT
Avgörande förändring i höst – få handlare redo

Ikea satsar på batteriföretag

Ökad rörelseförlust för Boozt

De är årets europeiska handlare

Designonline byter namn

Ica-bossen manar till lugn om Hemtex-affären: ”Påverkar inte sortimentet”

Handeln tappar framtidstro

Branschprofiler till vår nyhetsstudio – streama intervjuerna live

Ica säljer Hemtex till norsk kedja

På nytt jobb
Retailkonsult blir vd på Pizza Hut

Jula: ”Vi ser stor potential i gränshandeln”

Camilla Malmströms konkurs: "Butikerna är fortsatt öppna"

Lidl-butik vid gränsen försenas

Tillfälligt för solglasögonmärke

Bygghemma växer genom förvärv

De prisades under Retail Awards

Elektronikkedjan öppnar butik 171

Stark försäljning i Icabutikerna

Butik 144 för Jysk

Tradera i paketsamarbete med Postnord

Ica och Kivra i unikt kvittosamarbete

Lämnar Odd Mollys styrelse och tar plats i Vasakronan

Blir vid sin läst – öppnar leksaksbutik

Förändringsexpert till PA Consulting

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.127