23948sdkhjf

Öppet brev till Jonas Ogvall, vd för Svensk Digital Handel

Samhalls vd Monica Lingegård uppmanar Jonas Ogvall att verka för att digitalhandelsföretagen får upp ögonen för den stora gruppen funktionsnedsatta. Företagen har stora rekryteringsbehov och branschen har inte råd att utesluta så många yrkeskunniga, lojala och motiverade personer, skriver hon.

Bäste Jonas,

Jag har under en lång tid följt utvecklingen inom svensk e-handel och jag måste säga att det är imponerade att se hur branschen växer för varje år. Du har gjort ett fantastiskt jobb med att guida Svensk Digital Handel genom en tid av stora omställningar. Men det finns en sak som jag skulle vilja prata med dig om.

Du har själv varit inne på att om branschen ska vara konkurrenskraftig behövs det en bättre kompetensförsörjning och matchning på arbetsmarknaden. Varannan vd inom den digitala handeln uppger att de har ett rekryteringsbehov. Samtidigt ser vi hur tusentals yrkeskunniga personer med funktionsnedsättningar stängs ute från arbetsmarknaden. Ibland handlar det om fördomar och förutfattade meningar och ibland om ren okunskap. Men oavsett anledning så exkluderas en stor grupp människor som skulle kunna bidra till er fortsatta utveckling.

Bara på Samhall har vi 3700 lagerarbetare, 2200 chaufförer och 1000 administratörer anställda. Alla med dokumenterat yrkeskunnande och en brinnande iver över att få börja jobba hos något av dina medlemsföretag. De är engagerade, pålitliga och uppmärksamma. Men framför allt är de yrkeskunniga och lojala. Jag är säker på att de arbetsgivare som vågar ge våra medarbetare chansen inte kommer att ångra sig.

Allting handlar om matchning och att sätta rätt person på rätt plats. Visst finns det arbetsuppgifter som personer med vissa funktionsnedsättningar inte klarar av. Men ärligt talat Jonas, det finns nog arbetsuppgifter som inte heller du eller jag klarar av – men som flera tusen av mina medarbetare skulle klara galant. Att man har adhd eller autism gör en inte mindre lämpad att jobba med exempelvis lager eller logistik – snarare tvärtom. Genom att matcha personer med funktionsnedsättningar till rätt arbetsuppgifter kan den digitala handeln fortsätta att utvecklas samtidigt som ni bidrar till ett bättre och mer hållbart samhälle.
 Denna vecka arrangerar ni mässan D-Congress i Göteborg. Företag och intressenter från branschen kommer att vallfärda från hela landet för att ta del av ett späckat innehåll med det mesta och det bästa inom e-handeln. När du inför en förväntansfull publik står på scen och pratar om framtiden för svensk e-handel – vore inte det ett ypperligt tillfälle för er att lägga grunden till en mer inkluderande och socialt ansvarstagande bransch samtidigt som ni breddar basen för er kompetensförsörjning?
I mina ögon är det en win-win-lösning som den digitala handeln inte har råd att säga nej till.

Vad sägs om att du och jag ses över en kopp kaffe i närtid och pratar om hur vi tillsammans kan utveckla den digitala handeln i Sverige och samtidigt bidra till en arbetsmarknad där fler personer ges möjlighet att gå från ett utanförskap till en arbetsgemenskap?

Monica Lingegård, vd Samhall

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078