23948sdkhjf

Kemikalieskatten införs

Från den 1 juli införs den av handel och näringsliv hårt kritiserade skatten på kemikalier i vissa elektronikprodukter.

Skatteverket skriver i ett pressmeddelande att syftet med skatten är "att minska förekomst, spridning och exponering av farliga flamskyddsmedel i människors hemmiljö".

Den nya skatten innebär att företag som tillverkar eller importerar skattepliktiga elektronikvaror betalar en skatt som beräknas på varornas vikt:

8 kronor per kilo för vitvaror och 120 kronor per kilo för övrig elektronik. Skatten kommer att begränsas till 320 kronor per vara. Skatten blir lägre om varan inte innehåller vissa grupper av flamskyddsmedel.

– Skatten beräknas på varornas vikt. Det innebär att skatten för en mikrovågsugn som väger 38 kilo och 365 gram blir 306,92 kronor. För en mobiltelefon som väger 145 gram blir skatten 17,40 kronor, säger Titti Campalto, sektionschef på Skatteverket i pressmeddelandet.

Från den 1 april kan företagare ansöka om att bli godkända som lagerhållare av Skatteverket. Företag som är godkända lagerhållare kan tillverka elektronikvaror, föra in eller ta emot dessa varor från andra EU-länder eller importera dem från länder utanför EU utan att direkt beskattas för varorna. Skyldigheten att betala skatt skjuts upp till ett senare tillfälle, exempelvis vid leverans av de aktuella varorna.

Den nya skatten har kritiserats hårt, bland annat för att det väntas driva fler svenska konsumenter att e-handla sina varor från utländska webbshoppar hellre än från svenska handlare och att tillverkare inte förväntas ta speciella hänsyn till lilla Sverige på en global marknad.

I Dagens Handel 2/2017 finns mer att läsa om vad den nya skatten innebär.

Källa: Skatteverket med flera

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078