23948sdkhjf

Smycken fastnade i Kemi:s kontroll

Kemikalieinspektionen har hittat skadliga ämnen i oäkta smycken. En tredjedel innehöll otillåtna halter av i första hand kadmium och bly. Smycken från större företag och butikskedjor klarade testet bäst.

I tillsynsprojektet har Kemikalieinspektionen analyserat 143 oäkta smycken, bland annat halsband, armband och örhängen. I 43 av smyckena hittades ett eller flera skadliga ämnen i förbjudna halter. 

– De flesta av smyckena med förbjudna ämnen kom från mindre företag som säljer smycken utan varumärke, säger Camilla Westlund, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Lågprissmycken utan varumärke
De flesta smycken som innehöll otillåtna halter av farliga ämnen var importerade från Asien, många gånger via webbsidor som specialiserat sig på lågprissmycken och andra lågprisvaror utan känt varumärke.
Få brister hittades i smycken från större företag och butikskedjor.
– Företag som inte lever upp till lagstiftningen behöver stärka sina kunskaper om regelverket så att de kan ställa tydliga kemikaliekrav när de köper in varor, säger Camilla Westlund.

Kadmium, bly, nickel
De vanligaste bristerna som upptäcktes i projektet var otillåtet höga halter av kadmium eller bly i delar av smyckena, exempelvis i berlocker eller lås.
Från tre av de smycken som Kemikalieinspektionen granskade läckte det för mycket nickel. Utöver detta innehöll ett av de analyserade smyckena kvicksilver i låg halt, och i ett läderarmband hittades förbjudna azofärgämnen, som är cancerframkallande.

De flesta säljstoppade självmant
De flesta företag som kontrollerades i projektet och som sålt smycken som inte följde reglerna slutade självmant att sälja smyckena.
Många företag vidtog också egna åtgärder efter att de fått analysresultaten. Ett par exempel på åtgärder som företagen vidtog var att ställa tydligare kemikaliekrav vid sina inköp och att byta ut material till rostfritt stål.

Försäljningsförbud och misstänkt miljöbrott
Kemikalieinspektionen beslutade om försäljningsförbud för tre smycken från två olika företag i projektet.
De 19 företag som sålt smycken som inte uppfyllt regelverket anmäldes till åklagare för misstänkt miljöbrott. Det är åklagaren som avgör om en förundersökning ska inledas i ett ärende eller inte.
– Det är företagens ansvar att se till att deras smycken inte innehåller förbjudna ämnen. Genom att vidta åtgärder för att följa lagstiftningen bidrar företagen också till en giftfri vardag och en giftfri miljö, säger Camilla Westlund.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094