23948sdkhjf

Nyöppning för sociala matbutiken

Imorgon öppnar Stockholms stadsmission sin andra sociala supermarket, på Bäckvägen i Hägersten.

I december 2015 öppnade Stockholms stadsmission tillsammans med Axfood sin första sociala matbutik, Matmissionen. Butiken i Rågsved fick snabbt stort genomslag med 1 200 medlemmar på tre månader.
Butiken hann bara vara öppen i tre månader. Sedan brann den.
– Butiken brandskadades så allvarligt att vi inte kunde återställa den, säger Maria von Sydow, pressansvarig på Stockholms stadsmission.

Veddesta andra gången gillt

Sökandet efter en ny lokal vidtog. Inte det lättaste. Men i höstas öppnades ytterligare en liknande butik, i Veddesta.
– Det var visserligen inte söder om stan, där vi vet att många behöver stöd, men gjorde samtidigt att vi kunde utöka antalet medlemmar ytterligare. Och vi visste också att våra medlemmar hade åkt från hela storstockholm för att handla i Rågsved, säger Maria von Sydow.

En tidigare butikslokal

Men imorgon är det dags i söderort, när ytterligare en butik slår upp dörrarna i en lokal som tidigare inrymde en Tempo.
– Förutsättningen för att vi ska kunna öppna är att det är lokal som tidigare inrymt en dagligvarubutik, det är för kostsamt annars.

Medlemmar får handla billigare

Matmissionen handlar om socialt ansvarstagande. Alla är välkomna att handla men medlemmar får handla till en tredjedel av vanligt butikspris eller mindre. Medlem blir man om man har något av följande - försörjningsstöd, etableringsersättning, aktivitetsersättning, aktivitetsstöd, garantiersättning (låg sjukersättning), garantipension (låg pension), dagersättning från Migrationsverket eller sjukpenning, sjukersättning, A-kassa, pension eller lön som understiger 8700 kr/mån efter skatt.
– Konceptet innefattar också arbetsträning och miljön kommer in i bilden eftersom butiken tar tillvara på produkter med kort hållbarhet, säger Maria von Sydow.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081