23948sdkhjf

App och prenumeration minskar Icas matsvinn

Prenumeration på matkassar med mat som annars skulle blivit svinn och en säljapp för varor med kort datum. Så vill Ica få ner matsvinnet.

Det handlar om två olika samarbeten.

Avtalet med Food2change ger Ica-butiker möjlighet att förvandla matsvinn till praktisk hjälp. Maten hämtas upp av personer/familjer med låg inkomst som via en prenumeration hos Food2change kan hämta en eller flera matkassar varje vecka i butiken. Innehållet i kassen styrs av vad som finns tillgängligt. Idag har sju Ica-butiker lokala avtal med Food2change.

2 000 kilo mat

– I vår butik jobbar vi varje dag för att minska matsvinnet genom att beställa rätt varor för vår lokala marknad och att ha effektiva inköpsrutiner. När svinn ändå uppstår är samarbetet med Food2change ett av flera sätt som vi kan ta till vara maten, säger säger Johanna Sjöholm, butikschef, Ica Supermarket Hagsätra, och fortsätter:

–Vi har haft ett lokalt samarbete sedan början av november 2016 och under den tiden har 2 000 kilo mat gått till familjer och personer som behöver det här tillskottet i hushållsekonomin. Det har varit tillfredsställande att kunna bidra samtidigt som vi vet att minskat matsvinn är en viktig klimatfråga.

Tre varv runt jorden

Genom samarbetet med Food2change räknar Ica med att en enda butik under ett år kommer kunna rädda 3 800 kilo mat. Det motsvarar 30 ton CO2, lika mycket koldioxid som går åt för en bil att köra cirka tre varv runt jorden.

Ica är också första dagligvaruaktör som tecknar avtal med Karma, som har en app där mat som närmar sig datummärkningen eller på andra sätt är svårsåld säljs  ett mycket förmånligt pris. Så kan Ica-butiken hitta en kund till den här maten på kort tid, istället för att låta den gå till sportna.

Appförsäljning mot matsvinn

Till att börja med påbörjas ett pilotprojekt mellan Karma med två handlare i Stockholms-området, Ica Nära Sveavägen och Ica Kvantum Liljeholmen.

- Det ska bli spännande att som första dagligvarubutik få samarbeta med Karma. Alla vinner på samarbetet. Vi minskar vårt matsvinn ytterligare i butiken samtidigt som fler kunder får möjlighet att rädda bra mat, säger Nessrin Ebrahim, handlare Ica Nära Sveavägen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097