23948sdkhjf

Receptfritt: Ökad tillgänglighet och lägre priser

Priserna på receptfria läkemedel är lägre på andra försäljningsställen än apotek. Det visar Konkurrensverkets undersökning som undersökt på vad som skett med storsäljande receptfria läkemedel sedan apoteksreformen 2009.

Undersökningen visar också att tillgängligheten ökat.

De storsäljande receptfria läkemedel som ingått i undersökningen har i genomsnitt 11 procent lägre pris på andra försäljningsställen jämfört med apotek. Men variationerna är stora, både inom och mellan olika kategorier av läkemedel, konstaterar Konkurrensverket. Allra störst är skillnaden för medel mot värk och feber där priserna ligger i genomsnitt 22 procent lägre på andra försäljningsställen jämfört med apotek.

– Det faktum att utbudet av receptfria läkemedel har ökat, och att de har blivit billigare utanför apotek, visar att apoteksreformen i dessa avseenden varit framgångsrik, säger Konkurrensverkets tf. generaldirektör Karin Lunning.

Apoteksreformen 2009 innebar bland annat att vissa receptfria läkemedel får säljas utanför apotek, och att det statliga apoteksmonopolet avskaffades. Reformen möjliggjorde även att nya varumärken av receptfria läkemedel trädde in på marknaden med lägre priser som har gynnat konsumenterna. För de konsumenter som är aktiva och jämför priser går det att spara pengar.

Som en effekt av apoteksreformen har det i högre grad kommit in generika produkter på marknaden, alltså preparat med annat varumärke men med samma verksamma substans som originalmärket. Dessa preparat säljs oftast på apoteken. Utanför apoteken är originalmärkena vanligast.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125