23948sdkhjf

H&M satsar på cirkulär ekonomi

Nu satsar H&M en miljon euro, nära tio miljoner kronor på projekt som ska skynda på skiftet till en modeindustri utan avfall.

H&M Foundation låter allmänheten fördela 1 miljon euro mellan fem innovationer som kan revolutionera modeindustrin.
H&M Foundation lanserade 2015 den årliga innovationstävlingen Global Change Award, som efterlyser idéer som kan förändra hela industrin i grunden.

Nu har årets fem vinnare valts, och det är upp till allmänheten hur det totala anslaget på 1 miljon euro fördelas mellan dem – en unik chans att påverka en av världens största branscher och samtidigt bidra till en hållbar framtid.

Onlineomröstningen är öppen från 27 mars till 2 april på globalchangeaward.com.


Årets vinnande idéer rör sig över ett brett spektrum – en digital innehållstråd som förenklar klädåtervinning, koldioxidbindande nylon som skapats ur biomassa med hjälp av solenergi istället för olja, veganskt läder av resterna från vinproduktion, uttjänta jeansplagg som ger färg åt ny denim och en uppfinning som förvandlar kospillning till biologiskt nedbrytbara textilier.

– Till årets omgång av Global Change Award kom det 2 883 innovationer från 130 länder, vilket är ännu fler tävlingsbidrag än förra året. Gränsöverskridande utmaningar kräver gränsöverskridande lösningar. Genom att föra samman människor från olika industrier, med olika bakgrund och perspektiv, är jag övertygad om att vi tillsammans kan påskynda skiftet till en cirkulär modeindustri utan avfall och bidra till en hållbar framtid, säger Karl-Johan Persson, styrelsemedlem i H&M Foundation och vd för H & M Hennes & Mauritz AB.

De fem mest lovande innovationerna har valts ut av en internationell expertpanel, med bland andra Vikram Widge, chef för Climate and Carbon Finance på World Bank Group, Rebecca Earley professor i hållbara textilier och modedesign på University of the Arts London, Amber Valletta, supermodell, skådespelare, entreprenör och hållbarhetsförespråkare samt Ellis Rubinstein, vd för New York Academy of Sciences.

”I en värld som inte är hållbar måste varje bransch förändras. Global Change Award är en av de djärvaste satsningarna för att transformera modeindustrin, och pristagarna visar vilken enorm potential det finns – innovativt kunnande och teknik som verkligen kan göra skillnad”, säger Ellis Rubinstein, vd på New York Academy of Sciences och medlem i expertjuryn för Global Change Award.

 

Årets vinnare av Global Change Award: 

Dynga blir dyrbar råvara – Nya textilfibrer av cellulosan från kospillning.

En revolutionerande metod för att göra textilfibrer av cellulosan i kospillning kan förse modeindustrin med en ny, biologiskt nedbrytbar råvara. Den minskar samtidigt miljöpåverkan från det industriella jordbruket och utvinner ett alternativ till artificiella gödningsmedel.

Denim som aldrig dör – Använda jeansplagg ger färg åt nya.

Denim är en favorit i modebranschen, men infärgningen av ny denim är resurskrävande för miljön. Men genom en innovativ teknik kan uttjänta denimplagg pulveriseras till små bomullspartiklar som används för att färga nya denimtyger på ett miljövänligare sätt.

Smarta textilier med solens hjälp – Solenergi ger miljövänliga syntettyger.

Många syntetmaterial, som nylon, görs av råolja i energikrävande processer som förorenar luften med växthusgaser. Med hjälp av solenergi kan nylon i stället produceras av biomassa, vilket ger ett tyg som ersätter fossila bränslen och som dessutom binder upp växthusgaser i stället för att släppa ut dem i luften. 

DNA-tråd för tyger – En digital tråd som berättar vad vi har på oss. 

En av de största utmaningarna vid klädåtervinning är att vi ofta inte vet vilka material plaggen är gjorda av. En digital tråd som vävs in i varje plagg redan i tillverkningsstadiet kan fungera som en digitaliserad innehållsförteckning, som ger återvinnarna all information som krävs för att sortera och återvinna plagget automatiskt.  

Från druvrester till läder – 100 procent växtbaserat skinn av avfallet från vinproduktion.

Produktionen av både animaliskt och syntetiskt läder har stor inverkan på miljön. Med en ny process kan avfallet från vinproduktion omvandlas till ett helt vegetabiliskt skinn, utan lösningsmedel eller andra miljöfarliga ämnen. Dessutom utvinns vatten i processen.  

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11