23948sdkhjf

Avtal skräddarsytt för e-handeln

Parterna på handelsområdet har kommit överens om ett helt nytt avtal, speciellt riktat till e-handelsföretag. – Det nya avtalet gör att e-handelsföretag känner att det finns ett avtal som man bör vara med och organisera sig i. Det blir en bra plattform för jobba vidare med avtalsregleringar, säger Handelsanställdas förbunds avtalssekreterare Per Bardh på lördagens pressträff.

Överenskommelsen gäller sammantaget flera avtal: detaljhandelsavtalet, partihandelsavtalet, postorder/e-handelsavtalet liksom ett helt nytt avtal för e-handel. Avtalet ger löneökningar med totalt 1 575 kronor fördelat på tre år. Lägstalönerna höjs med motsvarande summa. Tillkommer gör avsättning för pensioner.

För anställda i privata butiker
Handelsanställdas förbund lyfter fram den ökade möjligheten för anställda i butik att påverka schemaläggningen som "en stor framgång”.
– Och vi har fått in en skrivning om att ett arbetspass om möjligt inte ska understiga fem timmar, säger förbundsordförande Susanna Gideonsson.
Den gamla formuleringen om tre timmar är dock kvar som grund.

Kompensation för hyvling
– Överenskommelsen lindrar, till viss del, den ekonomiska smäll som drabbar våra medlemmar när de utsatts för hyvling. Den som utsätts för fenoment hyvling får en inte minskad lön från en dag till annan, utan får en omställningstid som motsvarar uppsägningstid, säger Susanna Gideonsson och fortsätter:
– Det är ett steg på vägen. Men frågan om hyvling är inte löst.

Vidare arbetstider

En stor nyhet är det nya moderna avtalet för lager och e-handel sammantaget. Det omfattar i första omgången företag som nu tecknar sig. Företag som före 31 mars i år omfattades av partihandelsavtalet eller postorder och e-handelsavtalet går över till det nya senast 2019.

Därmed vidgas arbetstidsförläggningen till mellan 05-24 för anställda i lager och e-handel. Arbetstiden kan alltså läggas mellan dessa klockslag årets alla dagar, med undantag för tre dagar: midsommar, jul och nyår.

Objektiva skäl för tidsbegränsad anställning

De anställda garanteras ledigighet minst 28 sammanhängda lördar och söndagar under året.
För arbetsgivaren krävs så kallade ”objektiva” skäl (till exempel särskilda projekt och vikariat) för att använda tidsbegränsad anställning.

I klartext innebär det att allmän visstid inte längre är en tillåten anställningsform, påpekar Handels på sin pressträff.

Dagens Handel rapporterar vidare från Svensk Handls pressträff under eftermiddagen

Artikeln är en del av vårt tema om Handelns avtal 2017.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078