23948sdkhjf

Apoteket startar miljöinsamling med dubbla poäng

Överblivna läkemedel som hamnar i soporna eller toaletten är inte bra för miljön. Nu startar Apoteket en drive för insamling av piller som blivit över.

Varje år slängs eller förstörs cirka 1 500 ton läkemedel i Sverige i samband med användning eller distribution, bedömer Läkemedelsverket. Runt 250 ton spolas ut i avloppet eller slängs i hushållssoporna. Reningsverk är inte byggda för att bryta ned läkemedel och många ämnen går därför rakt ut i sjöar och vattendrag där de tas upp av bland annat fiskar och groddjur och påverkar bland annat deras fortplantningsförmåga.

– Med Stora insamlingsdagen vill vi sätta extra ljus på frågan och uppmana alla att lämna in överblivna läkemedel, säger Apotekets vd Ann Carlsson.

5 april går startskottet för Apotekets insamlingsaktivitet under april där medlemmar får dubbla poäng när de lämnar in läkemedel.

De överblivna läkemedel som lämnas in till Apoteket tas om hand och skickas till särskilda förbränningsanläggningar som destruerar dem och tar hand om alla restprodukter.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08