23948sdkhjf

Avtalsklart i kooperativa butiker och lager

Idag blev treåriga avtal klara för anställda i kooperativa butiker, stormarknader och lager.

– Vi är nöjda med avtalet som ligger i nivå med det så kallade märket, säger KFO:s förhandlingschef Magnus Lindström.
Idag har Handelsanställdas förbund och arbetsgivarorganisationen KFO kommit överens om nya 3-åriga avtal för anställda i kooperativa butiker, stormarknader och lager.
Avtalet ger löneökningar med totalt 1 575 kronor fördelat på tre år. Lägstalönerna höjs med motsvarande summa. Till detta kommer avsättningar för pensioner. 

”Hyvlingsfrågan kvarstår”
Handels konstaterar i ett pressmeddelande att de nya avtalen ”ligger i linje med de avtal vi tecknat för privata butiker och lager” och att det handlar om ”en rejäl låglönesatsning”.
– Vi har inte löst frågan om hyvling, men vi har ändå tagit ett viktigt steg för att lindra en del av den ekonomiska smällen för de som utsätts för hyvling likt den överenskommelse vi gjort med Svensk Handel, säger Linda Palmetzhofer, vice ordförande i Handels och fortsätter:
– Men vi inte nöjda utan kommer att fortsätta att driva på politiker och beslutsfattare så vi får till en ändring av lagen som sätter stopp för hyvling.

Mer lokal lönesättning
KFO lyfter i sitt pressmeddelande fram att avtalen öppnar upp för ökade möjligheter till lokal lönesättning.
Dels har det lokala löneutrymmet utökats i förhållande till den totala löneökningen, dels har ett större ansvar lagts på de lokala parterna att hitta överenskommelser i löneförhandlingarna, skriver KFO.
– Lokalt lönearbete har länge varit en viktig fråga för den kooperativa handeln och historiskt har vi haft ett gott samarbete med Handels vad gäller formerna för arbetet. Därför är vi glada att våra arbetsgivare har fått bättre förutsättningar att göra lokala fördelningar av det totala löneutrymmet, säger Magnus Lindström.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125