23948sdkhjf

Glad eko-påsk i dagligvaruhandeln

Påsken är en stor mathögtid. Hos Coop noterar man en rejäl efterfrågan på ekomat, och på Icas receptsajt ökar trycket på vegorätter inför högtiden.

En färsk undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av Coop visar att 7 av 10 kommer välja något ekologiskt livsmedel när de handlar mat i påsk.

En av tre säger att de kommer välja ekologiskt, antingen till stor del eller för all påskmat där det är möjligt.

Det är fler kvinnor, 40 procent, än män, 27 procent, som säger att de kommer välja ekologiskt antingen till stor del eller för all påskmat där det är möjligt.

– Ägg hamnar till exempel högt på listan av varor som Coops kunder helst väljer att köpa ekologiskt, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop.

Av alla ägg som säljs på Coop är 30 procent ekologiska och äggen placerar sig på andra plats efter bananer på listan över omsatta ekovaror.

Hos Ica har man noterat en annan påsk-trend: ökat sug efter vegorecept. Veckorna före påsk steg sökningarna på ica.se efter vegorecept med hela 140 procent jämfört med i fjol.

Påskmaten, liksom julmaten, är ofta traditionsbunden, men nu syns alltså vego- och hälsotrenderna även på påskbordet. Fast recept på köttbullar är fortfarande det mest efterfrågade inför påsken.

– Fler vill äta nyttigare mat och blandar upp de traditionella rätterna med gröna, lättare inslag – vilket är toppen för hälsan och klimatet, säger Karin Amnå, kostekonom på Ica Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11