23948sdkhjf

Så klarade Stockholmshandeln attacken

– Stockholmshandeln och huvudstaden överlag klarade läget väl. Även om krisen faktiskt inte utmanade oss så kraftigt som ett annat förlopp kunde gjort. Så summerar Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, tiden efter fredagens lastbilsattack i fredagsrusningen på Drottninggatan i Stockholm.

Dagens Handel når honom på väg till Stockholms centralstation, just passerandes Drottninggatan.

– Känslan dröjer sig kvar, men man ser också – precis som vid kriser på andra håll – att vardagslivet så sakta kommer igång igen.
Med brasklappen att han ännu inte har fått en full uppföljningsbild av helgen säger han att de stora aktörernas planer fungera väl.
Köpcentrum runt om stan stängde i enlighet med rådande krisrutiner.
– Det handlade inte så mycket om situationen i sig, utan med tidigare gjorda bedömningar om att man ska stänga ner i sådana här fall, säger Per Geijer.
Svensk Handel har inte hunnit ta kontakt med alla de mindre butiker som hamnade mitt i kaoset.
–Men säkert är att det precis som hos oss, internt på Svensk Handel, finns många olika reaktioner på händelserna har butikerna och deras personal också hanterat krisen olika.

En lugn helg
Lördagen och söndagen blev en annorlunda stadshelg. Påsklovet började för stockholmarna, vilket brukar resultera i långa köer ut från stan. Samtidigt var vädret fint och påskfirare utifrån landet väntades in till huvudstaden.
– Närvaron på stan var ganska stor ändå. Om man mäter en så pass enkel sak som försäljning, har vi fått rapporter om att den var ganska låg. Och det var väl så stämningen var generellt. Man ville vara bland andra, prata med folk men samtidigt inte låtsas som att det inte hade hänt. Man ville helt enkelt ha tid till eftertanke, säger Per Geijer.

Nallar och rosor ersatte kritik
Efter lång tid av hård kritik har polisen nu fått motta både lovord, rosor och nallar.
– Intrycket av polisen och räddningstjänsten har varit väldigt gott. Det är viktigt, framför allt polisen har fått mycket kritik på sistone, inte minst från oss på Svensk Handel. Och det är skönt att se att när de verkligen behövs verkar det fungera, säger Per Geijer och fortsätter:
– Det är också fint att se att medborgarna kliver man ur huse och tar sig tiden att ”klappa om” och tacka för insatsen. Det skapar samhörighet.

”Kunde varit värre”
Men, påpekar Per Geijer, det kunde ha utvecklat sig till en värre situation.
–Man komma ihåg att krisberedskapen inte prövades fullt ut. Till exempel om de rapporterade skottlossningarna hade varit verklighet, då hade vi kunnat se en annan bild i Stockholm.
En ökad krismedvetenhet torde bli fallet hos handelsföretagen överlag.
– Vi kommer att se hur företagen, framför allt de stora, ser att det är läge att skruva på sin krishantering. Kanske har man nu hittat bitar i sitt arbete som behöver justeras, säger Per Geijer och fortsätter:
– Man kan ta tillvara de positiva delarna, men också se vad man har kunnat lära sig. Att fundera på vad som hade hänt om fler medarbetare drabbades allvarligare eller om flera händelser på andra ställen i stan inträffat samtidigt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109