23948sdkhjf

UC: ”Id-kapningar omsätter 6,3 miljarder”

Under 2016 anmäldes 121 765 id-kapningar hos polisen. Det är en markant ökning från föregående år. – Det är en dyster trend att följa. Utvecklingen går i fel riktning, säger Siri Bengtsson, affärsområdeschef för UC Privattjänster som också noterar en ökning i antalet bedrägerispärrar.

Vanligaste id-kapningen sker i samband med näthandel. Näst vanligast i samband med köp av telefonabonnemang och därefter köp via postorder.
UC:s statistik visar också en ökning i antalet kapningar i samband med att någon ansökt om ett lån i den utsatta personens namn.
– Hälften av alla upptäcker id-kapningen genom att man plötsligt får hem en kopia på kreditupplysning med posten, säger Siri Bengtsson.

I snitt 52 000 kronor

Uc bedömer att id-kapningar omsätter 6,3 miljarder årligen. Det är en ökning med 14 procent från föregående år.
Snittbeloppen för en id-kapning har dock minskat från 65 000 kronor till 52 000 kronor.

Fler spärrar

Det är bara i runt tio procent av de 120 000 anmälda id-kapningsfallen som den som drabbats väljer att lägga en så kallad bedrägerispärr.
– Vi lägger runt 12 000 spärrar per år, konstaterar Siri Bengtsson.
Förra året ökade antalet spärrar med 14 procent. Störst var ökningen i Västerbotten, följt av Västernorrland och med Västra Götaland.
– Till antalet sett så är det fortfarande i storstadsregionerna vi ser fler antal registrerade bedrägerispärrar. Det är också där problemet är mest omfattande, säger Siri Bengtsson.
Den som lägger en bedrägerispärr hos UC, gör det automatiskt också hos övriga anslutna kreditupplysningsföretag Bisnode AB, Creditsafe i Sverige AB, Decidas Info AB, Syna AB..

BEDRÄGERIFAKTA
Andelen kvinnor som uppger att de blir utsatta ökar, + 4 procent, mellan 2015 och 2016
6 av 10 uppger att de drabbats av flera bedrägerier
Varannan person upptäckte bedrägeriet genom att de fick en kopia på kreditupplysning från ett kreditupplysningsföretag
1 av 4 vet inte om problemen upphört
Källa: UCs bedrägeriundersökning
UCs bedrägeriundersökning skickas för femte året i rad ut till de cirka 10 000 personer som har en med aktiv bedrägerispärr.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093